NEW YORK: Den ærverdige yachtprodusenten Hodgdon, basert i Maine, USA, tok i 2004 klyvet inn som leverandør til militæret, og har blant annet levert patruljebåter til kystvakten.

Nå har Hodgdon laget en redningsjeep sertifisert av det amerikanske flyvåpenet. Og den kan slippes fra et C-130 Hercules-fly.

Med plass til fire personer og med et sjøsterkt skrog, kan den settes inn i militær— og redningsoperasjoner nærmest uansett vær.

Slippes i fallskjerm

Flyvåpenet kan dermed skifte element i løpet av minutter.

garc7.jpg

Videoen over viser hvordan NY Air National Guards 106th Rescue Wing tester redningsbåten GARC.Det vil si, typegodkjennelsen sier båt.

Men er det en båt, en vannscooter eller en redningsjeep? Vel, den styres nærmest som en snøscooter, og oppfører seg som en speedbåt.

"GARC fyller en funksjon et sted mellom vannjet og en RIB," skriver produsenten selv.

Gjør 40 knop

Den 13 fot lange skapningen kalles GARC ( Greenough Advanced Rescue Craft), og med en Weber vannjetmotor på 143 HK, kan den gjøre 40 knop.

Spesialstyrkene i Air National Guard bestilte fem GARC-båter i desember, nå har de bestilt 16 nye.

— Med de utfordringene vi har som nasjon, er det maktpåliggende at USAs spesialstyrker kan operere effektivt, raskt og trygt i selv de vanskeligste situasjoner, sier Susan Collins, republikansk senator fra Maine, til avisen The Forecaster.