Både KrF og de tre regjeringspartiene bekrefter at saken ble diskutert på mandagens forhandlingsmøte.

– Vi forsøker å komme til en løsning på dette sammen med KrF nå. Det har vi stort håp om at vi skal klare å få til, sier Høyres finanspolitiske talsmann Henrik Asheim til NTB.

– Det er noe av det vi skal diskutere i dag, nettopp også fordi det er en sak i Stortinget om det, legger han til.

Asheim sikter til at Stortinget mandag kveld skal stemme over et forslag fra opposisjonen, som KrF har varslet støtte til.

Utsettelse

Før helgen gikk KrF sammen med opposisjonen i Stortingets næringskomité om å be regjeringen vurdere på nytt om Color Lines' passasjerferger mellom Oslo og Kiel skal få skifte flagg, ifølge Dagens Næringsliv. Det betyr i praksis en utsettelse av Color Lines' mulighet til å bytte til besetning med lavere lønn.

Men KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier nå at han har håp om å finne «gode løsninger» med regjeringspartiene.

Han ville mandag formiddag ikke svare klart på om KrF kommer til å støtte noen av de fem punktene i Aps opprinnelige forslag i saken, som altså skal behandles senere samme dag.

– Det vil tiden vise. Nå prøver vi først å finne en enighet her, ettersom det var en del av statsbudsjettet i sin tid, sier han til NTB.

Ropstad ville etter møtet ikke kommentere hvilke signaler han hadde fått fra regjeringspartiene i saken.

– Nye forutsetninger

Regjeringen varslet tidligere i år en forskriftsendring som skulle gjøre det mulig for passasjerskip i fart mellom Norge og utlandet og med seilingsdistanse på over 300 nautiske mil å gå over til registrering i Norsk Internasjonalt Skipsregister (Nis).

Color Lines tysklandsferger er i dag registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (Nor), som fordrer norske lønns- og arbeidsvilkår.

– KrF har hatt et tydelig primærstandpunkt i behandlingen i komiteen. Vi mener det har kommet en del nye forutsetninger som er viktig å gjennomgå før en eventuelt setter i kraft forskriftsendringen, sier Ropstad.

700 sjøfolk

Forskriftsendringen vil gjøre det mulig for rederiet å erstatte 700 norske sjøfolk med utenlandsk arbeidskraft. Saken var tema i NRKs politisk kvarter mandag.

– Jeg vil ha dette utredet og vite om Stortinget har fått de riktige tallene og faktagrunnlaget. Hvis Stortinget har fattet et vedtak på feil grunnlag, er ikke det spesielt bra, sa Frps næringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen.

– Vi går ikke inn for Aps forslag. Dette er en sak som skal inn i RNB og blir en del av forhandlingene i RNB.

Ap har fremmet forslag om å utsette saken i påvente av nye utredninger.

Første tilbud

Regjeringspartiene la mandag fram sitt første tilbud til KrF i revidert-forhandlingene, som startet sist torsdag. Da la KrF fram sin kravliste, blant annet om oppfølging av barnehagenorm og lærernorm.

Etter vel en times forhandlingsmøte mandag beskrev Ropstad regjeringens tilbud som «en forsiktig start».

– Det er dessverre fortsatt ganske stor avstand. Samtidig har vi gode diskusjoner og samtaler.

Normalt blir det flyttet på rundt 400 millioner kroner i revidert-forhandlingene, som i utgangspunktet er en justering av budsjettet fra i fjor høst.

Men regjeringspartiene har varslet at handlingsrommet er betydelig mindre denne gangen, i og med at Venstre nå har gått inn i regjeringen. Partene har gitt seg selv frist til fredag med å komme til enighet.