Det er Q-Park som driver Vestre Torv P-hus, Centrum P-hus, Sanden P-hus og Grasdalen 16. I følge markedsdirektør Kjetil Bratseth i Q-Park AS er det han kaller kontrollavgiften på 760 kroner på alle disse parkeringshusene.

Også Europark har kontrollavgifter på mellom 400 og 760 kroner i følge administrerende direktør Per Rune Lunderby i Apcoa Parking og Europark.

Irriterende

- Vi har forståelse for at mange opplever kontrollavgiftene på 760 kroner som irriterende, sier markedsdirektør Kjetil Bratseth i Q-Park. Foto: Foto: Q-Park

Lunderby sier at det er en selskapspolicy ikke å utlevere oversikt over oppdragene og kan derfor ikke gi en oversikt over hva du må betale om du står parkert for lenge på de enkelte anleggene i Kristiansand. — De enkelte oppdrag er skiltet i henhold til reglene, og kontrollavgiftens størrelse er følgelig skiltet, sier Lunderby.På spørsmål om Q-Park får mange reaksjoner fra parkeringskunder som synes parkeringsgebyrene er for høye, svarer markedsdirektør Bratseth: - Mange opplever det nok som irriterende. Det har vi forståelse for, men kontrollen er et viktig og avgjørende verktøy i å sikre at kunder betaler og reglene følges.

Av konkurransehensyn ønsker Q-Park ikke å gå ut med hvor stor andel av klagene på kontrollavgiftene som blir tatt til følge.

- Urimelig høyt

Her i det kommunale parkeringshuset i Gyldenløvesgate må du ut med 300 kroner når du får tilleggsavgift. Foto: Tor Mjaaland

Daglig leder i Kvadraturforeningen, Harald Andersen, anbefaler kundene å benytte seg av tilbudene fra Kristiansand Parkeringsselskap, Parko, Lillemarkens, Sandens og Slottet.— Der slipper man urimelige høye gebyrer, sier Andersen. Han anbefaler ellers sterkt å benytte mobilapplikasjonen Easy Park.

Bomanlegg

I parkeringshusene til kommunalt eide Kristiansand Parkeringsselskap der det er bomanlegg betaler du for den tiden du står parkert og unngår dermed avgift fordi du kommer for sent tilbake.

I Vestre torv Parkeringshus kan man bekrefte betaling når man reiser med etterskuddsbetaling, men på de andre av Q-Park anlegg må man forhåndsbetalte. - Derimot tilbyr Q-Park en fleksibel betalingsløsning gjennom EasyPark eller betaling med mobiltelefonen på alle våre anlegg i byen. Via løsningen kan man registrere og forlenge parkeringen og på den måten unngå kontrollavgift, sier Bratseth.

Både de private firmaene og Kristiansand Parkeringsselskap anbefaler å laste ned East Park-appen. Da kan du betale via mobiltelefon og forlenge parkeringstiden om du har behov for det. Foto: Tor Mjaaland

Endrer ikkeQ-Park har ikke planer om å bygge om sine anlegg i Kristiansand slik at folk kan unngå de 760 kronene de må ut med om de kommer for sent tilbake.

— Bygningsmessig er ikke anleggene i Kristiansand egnet for bomanlegg, sier Bratseth og viser til at installasjon av slike anlegg krever god plass til øyer, søyler og bommer. - I tillegg stilles det strengere krav til bredde og lengde på inn- og utkjøringsfelt for å hindre kø, sier Bratseth.

Benekter bonus

«Parkeringssyndere» har kanskje lurt på om ivrige kontrollører får bonus når de ilegger kunder kontrollavgift. Det benekter Bratseth: - Lønnen til våre kontrollører er ikke knyttet til kontrollavgifter, sier han og viser til at det er umulig å forutse hvor mange kunder som feilparkerer hver dag.

— Men det betyr ikke at vi ikke stiller krav til våre kontrollører. Vi forventer at de utfører sine arbeidsoppgaver på en korrekt og høflig måte.

Bratseth sier at de av konkurransehensyn ikke vil gå ut med informasjon om antall kontrollavgifter selskapet ilegger hvert år eller makuleringsprosenten, det siste dreier seg om kontrollavgifter der klagen blir tatt til følge.

Kan bli mye dyrere

Tilleggsavgiften på de kommunale parkeringsplassene kan komme til å bli fordoblet om ikke lenge. Samferdselsdepartementet har i forslag til ny parkeringsforskrift gått inn for å øke tilleggsavgiftene fra 300 til 600 kroner. Forslaget innebærer også at brudd på parkeringsbestemmelsene kan gi et gebyr på 900 kroner mot 500 kroner i dag. - Dette fordi disse satsene har vært uendret siden 1994, forklarer Raymond Solaas i Kristiansand Parkeringsselskap.

Parkeringsråd fra Kvadraturforeningen

Kvadraturen 9.jpg

Daglig leder i Kvadraturforeningen, Harald Andersen , anbefaler kundene å benytte seg av tilbudene fra Kristiansand Parkeringsselskap, Parko, Lillemarkens, Sandens og Slottet. — Der slipper man urimelige høye gebyrer, sier Andersen. Også han anbefaler sterkt å benytte mobilapplikasjonen Easy Park. - Da får man automatisk varsel om at betalt tid utløper, samt kan betale via mobilen om man har lyst til å øke parkeringstiden, sier lederen for Kvadraturforeningen.

300 kroner hos kommunen

Kristiansand Parkeringsselskap tar 300 kroner dersom du har stått for lenge eller unnlatt å betale på en av de 3500 parkeringsplassene selskapet drifter i Kvadraturen.

Fordi avgiftsparkeringen i bomanlegg er en etterskuddsbetalingsordning både for mynt og kredittkort, unngår man her den «sure» tilleggsavgiften. Utenfor bomanleggene i parkeringshusene er det forskuddsbetaling dersom mynt benyttes. - Men ved bruk av kredittkort reserveres parkeringstid ved ankomst, og parkeringen avsluttes ved bruk av samme kredittkort. Da betaler man for den tiden man er parkert, sier daglig leder i Kristiansand Parkeringsselskap, Raymond Solaas og minner om at det er viktig å være raus når tid reserveres for å unngå å få tilleggsavgift.

Fordelene

Solaas peker også på fordelene med forhåndsreservasjon av parkeringstid: - Dersom publikum glemmer å avslutte parkeringen, betales det kun for den tiden man har reservert. Uten reservasjonsordningen kunne parkeringen ha fortsatt lenge dersom kunden glemmer å avslutte parkeringen, og det kunne blitt dyrt.

Også Kristiansand Parkeringsselskap tilbyr billettløs parkering via mobiltelefon, såkalt Easy Park.Her reserveres det tid og parkeringen stoppes ved bruk av mobiltelefonløsninger. Da betaler du kun for tiden du har stått parkert. I tillegg gis det sms-varsel når parkeringstiden er i ferd med å gå ut.

Trygg måte

Har du behov for å forlenge parkeringstiden, kan du gjøre det via mobiltelefonen, så fremt ikke maksimaltiden slår inn.

— Dette er en rimelig trygg måte å unngå å få tilleggsavgift på, sier Solaas.

Kristiansand Parkeringsselskap har 27 årsverk og har hånd om seks parkeringshus. De samlede driftsinntekter utgjorde 63 millioner kroner i 2013. Totalt har selskapet hånd om 4200 parkeringsplasser, hvorav 3500 i Kvadraturen.

I 2014 utgjorde inntektene for gebyr for feilparkering 6,2 millioner kroner, tilleggsavgiften på de kommunale parkeringsplassene var på 2,7 mill kroner.

500 kroner for feilparkering

Kristiansand Parkeringsselskap driver både avgiftsparkering og håndhever parkeringsbestemmelser i byen. Når det gjelder det siste, betyr det å kontrollere stanse- og parkeringsforbudene, f. eks på fortau, i veikryss og gangfelt. Bryter du reglene her, innebærer det et gebyr på 500 kroner, mens overtredelse av bestemmelsene knyttet til avgiftsparkering betyr at du må ut med en tilleggsavgift på 300 kroner.