Antall drepte stiger etter eksplosjon i Syria

Dødstallet har steget etter en eksplosjon i nærheten av busser med evakuerte ved Aleppo i Syria. Minst 100 personer er drept, melder AP.

Nyhetsbyrået siterer redningsarbeidere som jobber i opprørskontrollerte områder. Redningsarbeidere fra organisasjonen Hvite hjelmer opplyser at deres frivillige har hentet ut minst 100 døde fra bussene.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder på nettsidene sine fortsatt at minst 43 personer er drept. Ifølge SOHR hentes fortsatt drepte ut av bussene.

En selvmordsbomber skal ha detonert en bilbombe lørdag ettermiddag i nærheten av flere busser som hadde kjørt evakuerte syrere fra Foua og Kefraya, to landsbyer som kontrolleres av regimevennlige styrker.

– Nødhjelp

– Selvmordsbomberen kjørte en varebil som visstnok skulle frakte nødhjelp, og detonerte så en bombe i nærheten av bussene, ifølge SOHR.

Flere av de drepte skal være personer som hadde blitt evakuert, men også opprørere som holdt vakt ved bussene er blant drepte. Både SOHR og syriske medier har meldt at eksplosjonen skyldtes en bilbombe.

En anonym opprørskilde hevder at minst 20 opprørere som holdt vakt ved bussene ble drept.

Sitter fast

Tusenvis av syrere har måttet tilbringe natten i busser i Aleppo som følge av uenighet mellom regjeringssoldater og opprørere om en evakueringsavtale.

Avtalen ble inngått i slutten av mars, og omfatter over 30.000 personer. Ifølge SOHR kom avtalen i stand med hjelp fra Iran og Qatar, som støtter henholdsvis president Bashar al-Assads regime og deler av den syriske opposisjonen.

Fredag forlot busser med innbyggere de to opprørskontrollerte byene Madaya og al-Zabadani ved grensen til Libanon. Samtidig ble innbyggere evakuert fra Foua og Kefraya.

Alle fire stedene har vært beleiret i lang tid, noe som har skapt svært vanskelige forhold for sivilbefolkningen.

Begge kolonnene ble imidlertid sittende fast noen få kilometer fra hverandre i Aleppo ettersom islamistiske opprørere anklaget regimet for ikke å ville la opprørere slippe ut av al-Zabadani, ifølge SOHR.

– Et lite fengsel

Opprørerne, som tilhører en fraksjon av jihadistgruppa Jabhat Fatah al-Sham, satte en stopper for utvekslingen ved å kreve at 100 regimevennlige krigere skulle kjøres tilbake til Foua og Kefraya.

– Situasjonen er tøff, som et lite fengsel. Folk har ikke sovet eller spist siden i går etter å ha reist i om lag 100 mil, sier Nahel Nour fra Madaya.

Meningen er at bussene fra Madaya og al-Zabadani skal kjøre til opprørskontrollerte områder i Idlib-provinsen nordvest i landet.

De fra Foua og Kefraya skal transporteres til regimekontrollerte områder i Aleppo.

I etterkant av eksplosjonen lørdag ettermiddag, opplyser statlig syrisk TV at evakueringen delvis har startet igjen.

(©NTB)