Visepresidentkandidatene Mike Pence (t.h.) og Tim Kaine møttes til sin første og eneste debatt tirsdag kveld. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix. Visepresidentkandidatene Mike Pence (t.h.) og Tim Kaine møttes til sin første og eneste debatt tirsdag kveld. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix. Foto: JONATHAN ERNST / X90178

Opphetet og kaotisk debatt mellom Kaine og Pence

Det ble opphetet og kaotisk da visepresidentkandidatene Mike Pence og Tim Kaine møttes til debatt. Som ventet dreide det meste seg om Trump og Clinton.

Fortsatt tyder lite på at visepresidentkandidatene i kommer til å stjele showet i valgkampen i USA. Deres eneste debatt handlet for det meste om sjefene, Donald Trump og Hillary Clinton.

Allerede etter noen få minutter avbrøt demokraten Kaine republikaneren Pence. Det satt standarden, og de to snakket mye over hverandre under den halvannen time lange debatten.

Skatt hovedtema

Virginia-senator Kaine angrep gjentatte ganger Trump for at han ikke vil offentliggjøre selvangivelsene sine og kritiserte Trump for å ha sagt at han «er smart» hvis han betaler lite skatt. Det betyr lite penger til blant annet soldater og utdanning, mente Kaine.

– Jeg regner med at alle vi som betaler for det, er dumme? spurte han.

– Trump er en forretningsmann, ikke en politiker. Selvangivelsen viser at han hadde tunge tider for 20 år siden, men brukte skattesystemet slik det skal brukes, svarte Indiana-guvernør Pence, og viste til at Trump har skapt «titusenvis av jobber».

– Ingen klar vinner

USA-ekspert Douglas Rossinow synes det er vanskelig å utrope en klar vinner etter debatten. Begge kandidatene gjorde jobben sin, mener historikeren.

Pences oppgave var å gjenopprette tilliten til Trump, sier Rossinow, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

– Det lykkes han med. Pence framsto som rolig og beroligende, sier han til NTB.

Den demokratiske kandidaten skulle på sin side leve opp til forventninger om å være Clintons mer aggressive og angripende makker.

– Han skulle bevise at han kunne være aggressiv. Det gjorde han. Men det var mer en serie av støt, ikke ett hardt slag, sier Rossinow.

Skitten valgkamp

Begge visepresidentkandidatene beskyldte den andre siden for skitten valgkamp under debatten.

Kaine angrep Trump for å ha karakterisert kvinner som «hunder» og «motbydelige» og for å ha kalt mexicanske innvandrere for «voldtektsforbrytere».

– Hadde Donald Trump sagt alt det du sa han har sagt, ville det fortsatt ikke vært en brøkdel av den fornærmelsen Hillary Clinton kom med da hun sa at halvparten av våre tilhengere hører til i «en kurv med forkastelige folk», sa Pence.

Kaine svarte med å påpeke at Clinton beklaget at hun sa halvparten av Trumps tilhengere var forkastelige.

– Sa Trump unnskyld for å gjøre narr av noens vekt? For at han sa at afroamerikanere lever i et helvete? Sa han unnskyld for at han beskyldte president Obama for ikke å være en amerikansk statsborger? spurte Kaine.

Begge erklærer seier

Trumps kampanjesjef er overbevist om Pence vant duellen, som ble holdt i Farmville i Virginia.

– Guvernør Pence gjorde kampanjen vår en stor tjeneste i kveld. Og jeg vet at Trump er veldig stolt av sin visepresidentkandidat i dag, sier Kellyanne Conway til NTB og en rekke andre medier like etter at debatten var over.

Ikke overraskende mener derimot Clinton-siden at Kaine gjorde det beste inntrykket.

– Suksess i denne debatten ville vært at Pence forsvarer Trumps opptreden og uttalelser. Men han skapte bare sin egen politikk. Tim Kaine gjorde det en visepresidentkandidat skal gjøre, han forsvarte Clinton, sier kampanjesjef Robert Mook. (©NTB)