Ved utgangen av året viser NTBs egen drapsoversikt at politiet i 2016 startet etterforskning av 24 drapssaker med 26 ofre. Det er noe høyere enn i fjor, da politiet etterforsket 20 drapssaker med 21 ofre.

Dødelig vold

I tillegg kommer seks saker i 2016 der én eller flere personer er siktet for dødelig vold, mot ni i fjor. Det er ikke uvanlig at politiet skjerper siktelsen underveis i etterforskningen.

Men det er ikke slik at trenden har snudd.

– Antall drap, forsettlige og overlagte, ligger omtrent på samme nivå som i 2014 og 2015, sier Vibeke Syversen, leder for Voldsseksjonen på Kripos, til NTB.

6 drap i Vest-Agder

Mahmoud Mohammadi ble funnet drept i sin bolig på Hånes i Kristiansand fredag 26. februar. Foto: Eivind Kristensen

Hånesdrapet 26. februar: 63 år gamle Mahmoud Mohammadi – kurder fra Iran – blir funnet drept i en leilighet på Hånes i Kristiansand. Kona og sønnen blir pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. De blir senere løslatt, før kona på ny pågripes i saken.

44-åringen fra Marokko ble drept i sitt eget hjem i Agnefestveien i Lyngdal. Foto: Jarle R. Martinsen

Drapet i Lyngdal 31. juli: En 44 år gammel mannlig marokkansk statsborger blir funnet død i en bolig i Lyngdal i Vest-Agder. En 20-årig mann med sudansk statsborgerskap og midlertidig opphold i Norge, er siktet for forsettlig drap.

En polsk mann i 40-årene knivstukket i leilighet i Konges gate. Politiet og kriminalteknikere gjør undersøkelser på stedet. Foto: Svela, Elling

Drapet i Kongens gate 13. oktober: En polsk mann i 40-årene blir funnet drept i en leilighet i Kristiansand sentrum. To kvinner 20-årene og en mann i 50-årene, alle svenske borgere, er siktet for drap.

Den avdødes bil få meter fra Samsen kulturhus. Bak står politibilen til tjenestemennene som skjøt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Drept av politiet 27. november: En 35 år gammel familiefar fra Vennesla blir skutt av politiet i rundkjøringen ved Gartnerløkka. Han dør to timer senere av skadene. Mannen skjøt mot politiet med hagle få minutter tidligere.

Jakob Abullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble knivstukket ved Wilds Minne skole på Lund. Foto: Reidar Kollstad

Dobbeltdrapet på Lund 5. desember: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) blir knivstukket i skolegården på barneskolen Wilds Minne i Kristiansand. En 15 år gammel gutt er siktet for drapene og har tilstått.

Statistikken

Kripos’ egen drapsstatistikk kommer i midten av januar. I 2014 var det 27 forsettlige og overlagte drap, ifølge Kripos-statistikken. Siden 1990 har det vært en betydelig reduksjon av antall drap i Norge.

Kjennetegn

Et vanlig kjennetegn ved drap i Norge er at gjerningspersonen og offeret enten har en nær relasjon eller kjenner hverandre på annen måte.

I seks av årets 32 saker der drap eller dødelig vold etterforskes, var det enten på gjerningstidspunktet eller tidligere et forhold mellom siktede og avdøde. I fire av sakene er personer i offerets nære familie siktet i saken.

– For å få til en ytterligere reduksjon av drap, er det hensiktsmessig i enda større grad å jobbe med forebygging av vold i nære relasjoner, sier Syversen.

I elleve av sakene er offeret eller gjerningspersonen, eller begge, av utenlandsk opprinnelse.

I alle sakene er én eller flere personer pågrepet og siktet.

– Det er viktig for oss at drapssaker ikke forblir uoppklart, sier Syversen.

Oppslag

Flere av årets drap fikk store oppslag i mediene, blant dem drapet på 49 år gamle Nils Olav Bakken, som ble funnet død og forkullet ved en skogsvei i Søndre Land i Oppland i begynnelsen av september. Først over to måneder senere ble en 44 år gammel kvinne, hennes ni år yngre ekskjæreste og 20 år gamle sønn pågrepet av politiet og siktet i saken.

Også drapene på Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) i Kristiansand den 5. desember førte til en større politijakt på drapsmannen. To dager senere tilsto en 15 år gammel gutt at han hadde knivstukket begge i skolegården på barneskolen Wilds Minne.

Gjenåpnet

Men det var gjenåpningen av en over 20 år gammel sak som kanskje vakte størst interesse: I januar besluttet cold case-gruppen i Kripos å se på drapet på Birgitte Tengs på nytt, og i desember ble det besluttet å åpne ny etterforskning av saken.

17-åringen ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995. Hennes fetter ble dømt for drapet, men anket og ble året etter frikjent i lagmannsretten. Likevel ble han dømt til å betale Tengs’ foreldre oppreisning i en sivil sak

Også en annen 16 år gammel drapssak nådde overskriftene: I september ble en 40 år gammel mann kjent skyldig i drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johanessen i 1999.

I tillegg tilsto en 32 år gammel mann at det var han som påførte Egil Tostrup Bråten et dødelige knivstikk på gata i Oslo i 2002. Dermed fikk også en 14 år gammel drapsgåte sin oppklaring. (©NTB)