Samtidig avslører Giske selv i en Facebook-melding at han vil kjempe for å beholde vervet tross sterke anklager om upassende oppførsel:

«Jeg er fortsatt sykmeldt, og vil takke de mange som har gitt meg støtte, omtanke og tillit i disse dagene. Det setter jeg stor pris på. Jeg håper fremtiden vil vise at jeg er den tilliten verdig.»

Giske varsler også motangrep mot enkelte av varslerne for det han kaller «flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider.»

Dramaet rundt Giske og varslingene om hans kritikkverdige oppførsel, tok en ny dramatisk vending mandag kveld.

Løsning klar før krisemøte

Ap-ledelsen har jobbet iherdig med en løsning før sentralstyret møtes tirsdag klokken 13.00. Mandag ble Giske og Støre enige om at han permitteres på ubestemt tid.

Støre sendte ut følgende pressemelding klokken 21.00:

«Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid

– Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes tirsdag for å diskutere situasjonen knyttet til varsler mot nestleder Trond Giske. I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Trond Giske og jeg enige om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid, sier partileder Jonas Gahr Støre.»

Dermed er den umiddelbare dramatikken utløst før det ekstraordinære sentralstyremøtet tirsdag.

Utsatt på ubestemt tid

Men det er lite som tyder på at det blir ro i partiet med dette. Det store spørsmålet om hvorvidt Giske kan fortsette som nestleder eller ikke, blir bare utsatt på ubestemt tid. I mellomtiden skal han få gi sin versjon, og sannsynligvis vil også gamle og eventuelle nye varslere måtte bidra med svar og motsvar.

En drøy halvtime etter Støres pressemelding, la Giske selv ut følgende melding på Facebook:

«Jeg har i dag meddelt partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng at slik situasjonen er, ser jeg det som umulig å utøve oppgavene som nestleder i Arbeiderpartiet på en god måte. I samråd med partilederen har jeg derfor kommet til at jeg vil tre tilbake fra denne oppgaven på ubestemt tid. Dette vil bli meddelt sentralstyret i et brev.»

Videre skriver han:

«Jeg vil gjenta min beklagelse for at jeg har påført andre mennesker ubehag og problemer ved min tidligere adferd. Jeg har gjort feil, og har ikke alltid vært bevisst nok på rollen min og hvordan den oppleves. Jeg har stor respekt for dem som deler sine historier, alle varsler skal gis en riktig og grundig behandling.

En grundig behandling innebærer også at jeg får legge frem min versjon. Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier. Dette har gjort min og andres situasjon svært vanskelig, og undergraver også tryggheten til reelle varslere.

Jeg forstår at de siste ukene har skapt stor usikkerhet og mange spørsmål. Jeg ser frem til å besvare disse spørsmålene på en god måte. Saken har rammet partiet jeg er glad i, og vært en vanskelig sak å stå i for ledelse og tillitsvalgte. Jeg håper at min beslutning om å tre tilbake gjøre det mulig for Arbeiderpartiet å kunne arbeide med de mange store politiske spørsmål som krever vår oppmerksomhet i tiden fremover.

Jeg er fortsatt sykmeldt, og vil takke de mange som har gitt meg støtte, omtanke og tillit i disse dagene. Det setter jeg stor pris på. Jeg håper fremtiden vil vise at jeg er den tilliten verdig.»

Vil ikke svare

Knapt noen fylkesledere, sentralstyremedlemmer eller andre med posisjoner, innsikt og ansvar i arbeiderbevegelsen ønsker å kommentere den ekstraordinære situasjonen i landets største opposisjonsparti.

Støre ville ikke svare på spørsmål mandag kveld. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er ikke tilgjengelig, opplyser informasjonssjef Jenny-Ann Hammerø. Leder av Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, besvarte ikke Aftenpostens henvendelser.

I Ap har man sett at Giske-saken tar all oppmerksomhet.

– Vi kan ikke ha denne saken hengende over oss. Det må settes et punktum nå, sa stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Lise Christoffersen fra Drammen til NTB mandag ettermiddag.

Da Aftenposten fikk tak i henne i kveld etter pressemeldingen fra Støre, svarte hun slik:

– Jeg hørte dette på radio og vil først få en orientering på sentralstyremøte om hva det betyr at Giske er fritatt for vervet på ubestemt tid, før jeg kommenterer det, sier hun.

Sprikende signaler fra ledelsen

Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag og eneste trønder i sentralstyret ved siden av Giske, sier at sentralstyret ikke er innkalt for å avgjøre nestlederens skjebne.

– Det er en vanskelig situasjon for partiet, der uttalelsene fra ledelsen har spriket, sier hun til Adressa.

– Kan det bli snakk om å be Trond Giske å trekke seg som nestleder?

– Det er ikke sentralstyret som håndterer varslingssakene. Sentralstyret avgjør heller ikke valg. Vi er innkalt for å bli orientert om disse sakene, og det trenger vi.

– Det er ekstra vanskelig når det gjelder en så sentral tillitsvalgt som Trond, og det er viktig at sentralstyret blir orientert om hvordan varslene blir håndtert, sier hun.

Mange rykter

På landsmøtet i Ap i 2015 ble Trond Giske enstemmig valgt til en av partiets to nestledere. Dette til tross for at ryktene om hans livsførsel var mange. Lederen i partiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, innrømmet i et intervju med Aftenposten lørdag at hun har kjent til ryktene i lang tid.

Nå har flere kvinner varslet partiledelsen om en oppførsel de har funnet kritikkverdig, og sakene tas nå på ytterste alvor av partiledelsen.

LES OGSÅ: Aps partisekretær Kjersti Stenseng: – Vi står i en veldig vanskelig situasjon. Jeg legger ikke skjul på det.

Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng har hatt ansvaret for å behandle varslersakene mot nestleder Trond Giske. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ikke en maktkamp

Giske ble AUF-leder i 1992 og raskt en ledende figur i den interne Nei til EU-opposisjonen i Ap. Han har i flere år vært kjent som en av partiets fremste debattanter og en fryktet politisk motstander. Giske er gjennom årene hyppig nevnt som en fremtidig Ap-leder. Etter valgnederlaget i fjor høst startet spekulasjonene om at Jonas Gahr Støres dager kunne være talte, og at Giske var en som kunne overta.

Han selv og den øvrige partiledelsen har understreket at det som nå skjer ikke er et uttrykk for maktkamp i partiet.

Dette handler om varslinger om en nestleders klanderverdige oppførsel, er deres budskap.

Kjapt hode

Giske beskrives som svært intelligent og med stor arbeidskapasitet. Kilder viser til at han på Trondheim Katedralskole tok både musikk- og naturfaglinjen samtidig, og fikk «Kongens ur», en ære innstiftet av kong Karl Johan. Uret gikk opprinnelig til fattige og flinke elever. I dag tildeles det fremragende elever med sosialt engasjement.

  • Klikk deg inn i oversikten over Trond Giskes karrière:

Ikke fløyenes mann

I begynnelsen av Giskes karrière ble han oppfattet som politisk kontroversiell og en del av partiets venstreside, blant annet med fokus på motstand mot EU.

Han ble valgt inn på Stortinget alt i 1997, ble statsråd i 2000. Og har bestyrt hele tre ulike departementer.

Nå er de fleste av Giskes støttespillere og kritikere enige om at diskusjonene rundt ham handler mer om form og stil enn politisk uenighet.

– Trond står politisk midt i partiet. Han er ikke talerør for noen fløy, uttalte Wegard Harsvik, årelang venn og politisk partner, nå rådgiver for LO-lederen til Aftenposten i september.

I striden etter valgnederlaget oppfattet mange i partiet at Giske fraskrev seg sin del av ansvaret for nederlaget. Det gjeldt ikke minst skatteopplegget, der Ap i valgkampen lovet 15 milliarder kroner i skatteskjerpelse. Etter valget distanserte Giske seg fra skatteopplegget.

Dette var også en viktig del av kritikken mot Giske, blant annet fra partiveteran Martin Kolberg.