– Jeg er god til å kjempe. Det kan komme godt med, sier tingrettsdommeren, som i sin nåværende jobb har hatt mange enkeltsaker om overgrep mot barn.

– Da gjør man seg noen refleksjoner. Hvorfor har vi ikke gjort noe med det? Hvorfor har de ikke fått hjelp? Jeg har savnet å kunne gjøre noe utover den enkelte sak, sier Bejer Engh.

Det får hun mulighet til nå. Fredag ble det nemlig klart i statsråd at Bejer Engh i løpet av august overtar som barneombud de neste seks årene.

Dagens ombud, Anne Lindboe, går av i slutten av juni etter seks år i jobben.

De som faller utenfor

Inga Bejer Engh understreker at en av hennes viktigste oppgaver er å sørge for at Norge følger de lover og regler som gjelder for barn. Samtidig fremholder hun at det er en rekke utfordringer barn og unge sliter med, som ikke lar seg regulere rettslig.

Barn som faller utenfor, enten fordi de blir utsatt for kriminalitet eller selv begår kriminalitet, utsettes for store menneskelige lidelser. I tillegg koster dette samfunnet store summer, påpeker Bejer Engh.

– Det finnes ikke noe bedre samfunnsøkonomisk investering enn å sørge for at barn har det best mulig, slår hun fast.

Må fanges opp

Hjelp tidlig til barn som sliter med psykiske problemer, forebygging av ungdomskriminalitet og å finne årsaker til at noen barn faller ut, er noen stikkord.

– Man kan ikke bare peke mot politiet og be om mer politifolk og økte ressurser. Politiinnsats tar bare symptomene, ikke årsakene, konstaterer hun.

– Mye handler om mestring. De unge jeg har møtt som har begått kriminelle handlinger, har ingen mestringsarenaer. De mestrer ikke skole, situasjonen hjemme eller idrett.

– Faglig tyngde

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) trakk fram Bejer Engs «faglige tyngde» og «solide erfaring» fra Oslo tingrett, som viktige begrunnelser for at hun fikk jobben.

– Bejer Engh har en bakgrunn som gjør at hun er veldig godt skikket til stillingen som barneombud, sa hun.

Redd Barna ber Bejer Engh ta kampen for de mest sårbare barna i Norge.

– Ingen barn skal utsettes for vold og overgrep, og barn som kommer på flukt til Norge skal få den beskyttelsen og omsorgen de har krav på, sier Monica Sydgård, leder for hjelpeorganisasjonens Norges-program.

Tolv år som statsadvokat

Inga Bejer Engh er jurist og har jobbet som politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt og som dommerfullmektig i Drammen tingrett og Oslo tingrett.

I tillegg har hun tolv år bak seg som statsadvokat i Oslo statsadvokatembeter. Hun ble for alvor kjent i offentligheten da hun sammen med Svein Holden var aktor i straffesaken mot Anders Behring Breivik våren 2012.

– Jeg har lært mye av den saken, sier Bejer Engh.

– Jeg har gjort meg noen erfaringer, som har gjort at jeg er enda mer uredd enn før.

Barneombudet er både et kontor og en person. Ombudets oppgave er å fremme barns interesser overfor det offentlige og private, og ombudet skal følge med i utviklingen av barns oppvekstkår.

Ombudet er faglig uavhengig, men administrativt underlagt Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Hauglie var settestatsråd for barne- og likestillingsministeren i saken.