En hel verdens øyne var tirsdag rettet mot det historiske toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore, mindre enn et år etter at de gjentatte ganger truet hverandre med krig.

– I dag har vi hatt et historisk møte og besluttet å legge fortiden bak oss, sa Kim da de to undertegnet en felles erklæring.

Trump sa at prosessen mot atomnedrustning i Nord-Korea ville begynne «veldig, veldig snart».

Under en pressekonferanse etter møtet kom Trump med dagens kanskje største overraskelse: Han ønsker å stanse USAs militærøvelser sammen med Sør-Korea, blant annet fordi de koster mange penger.

Dette har lenge vært et sterkt ønske fra Nord-Korea, som oppfatter øvelsene som krigsforberedelser.

Skuffelse

Skeptiske eksperter frykter at Trump lar seg presse av Nord-Korea uten å få noe særlig tilbake.

– Hva har vi fått tilbake fra Nord-Korea? Slutt å gi bort ting gratis, tvitrer Robert Kelly, professor i statsvitenskap ved Pusan-universitetet i Sør-Korea.

Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO reagerte med skuffelse da innholdet i den felles erklæringen fra Trump og Kim ble kjent.

– Det er en triumf for Kim, som har fått et møte med Trump uten å gi noen innrømmelser, sa Tønnesson til NTB.

Michael Kovrig ved tankesmia Crisis Group i Washington var enig.

– Dette er en stor seier for Kim Jong-un, sa han til nyhetsbyrået AP.

– Historisk suksess

Reaksjonene fra andre lands regjeringer var mer positive. Både Japan og EU kaller toppmøtet et viktig skritt i riktig retning.

– Det er positivt at det har vært samtaler som åpenbart har vært i en god tone, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som samtidig understreker at mye av jobben gjenstår.

Sør-Koreas president Moon Jae-in, som har bidratt sterkt til avspenningen mellom USA og Nord-Korea, beskriver toppmøtet som en historisk suksess. Han ønsker imidlertid en "oppklaring" om hva Trump mente med forslaget om å stanse militærøvelsene med Sør-Korea, ifølge en talsperson.

I den felles erklæringen fra toppmøtet gjentok Kim Jong-un et tidligere løfte om å jobbe for å oppnå fullstendig atomnedrustning på Korea-halvøya.

Men dette har han også lovet før, og det er svært uklart hvordan målet skal nås. Målsettingen kan også tolkes på ulike måter.

– Stenger testanlegg

Ifølge Trump har Kim også lovet å stenge et testanlegg for rakettmotorer. I forkant av toppmøtet ble journalister invitert til Nord-Korea for å være til stede når landets testanlegg for atomvåpen angivelig ble ødelagt.

Regjeringen i Kina er svært positiv til toppmøtet og mener FN nå må vurdere å fjerne sanksjoner mot Nord-Korea.

Men Trump gjør det klart at sanksjonene opprettholdes helt til USA har fått bekreftet at Nord-Korea ikke lenger har fungerende atomvåpen. Presidenten avviser også all kritikk om at han har gitt for mye i samtalene med Kim.

Venner og fiender

Under toppmøtet overøste Trump Nord-Koreas eneveldige leder med ros og komplementer – bare et par dager etter at han hudflettet Canadas statsminister Justin Trudeau.

Tiraden mot Trudeau kom etter at Trump forlot sine nærmeste allierte på G7-møtet i Canada etter stor uenighet om nye amerikanske tollsatser.

Kritikere av toppmøtet i Singapore minner om at Nord-Korea er et av verdens mest undertrykkende land. Opptil 120.000 politiske fanger anslås å være innesperret i nordkoreanske fangeleirer.

Direktør Geir Helgesen ved Nordisk Institut for Asia-studier i København mener likevel det er riktig av Trump å ikke være veldig kritisk til Nord-Korea i denne omgang.

Til NTB sier Helgesen at han også mener den felles erklæringen til Trump og Kim er et framskritt – selv om den ikke inneholdt mye nytt.

– Det nye er at de to lederne skriver under på det.