Her har vi Ford-fabrikkens eget5 fot9o av nye Ford Mondeo som vises for første gang i Norge i Sørlandshallen til helga. Foto: Foto: Ford Motor
Volkswagen Passat har Norgespremiere om en måneds tid. Førpremnieren finner sted i Sørlandshallen lørdag. Foto: Foto: Volkswagen
De gleder seg til Bilexpo 2015, Kjell Hæstad, Edvard Haugland og Dagfinn A. Berg fra Kristiansand Bilforhandlerforening og lover flere norgesnyheter i Sørlandshallen til helga. Foto: Tor Mjaaland
Her har vi Ford-fabrikkens eget5 fot9o av nye Ford Mondeo som vises for første gang i Norge i Sørlandshallen til helga. Foto: Foto: Ford Motor
Volkswagen Passat har Norgespremiere om en måneds tid. Førpremnieren finner sted i Sørlandshallen lørdag. Foto: Foto: Volkswagen

Neste gang er det 20 år siden Bilexpo så dagens lys. Og det ser ut til at trioen fra Kristiansand Bilforhandlerforening, som har ansvar for årets bilutstilling, allerede bygger opp mot jubileumsutstillingen. For Kjell Hæstad, Edvard Haugland og Dagfinn A. Berg lover både sterke bilnyheter og topp underholdning på Bilexpo 2015, årstallet fordi det er mange 2015-modeller som vises fram, og messa finner altså sted i Sørlandshallen lørdag og søndag.

200 nye biler

— Heteste nyheter er vel Ford Mondeo og den nye Passaten, sier trioen nærmest i kor og viser til fulle at i Kristiansand Bilforhandlerforening samarbeides det godt mellom ellers harde konkurrenter. For bilmessen Bilexpo 2015 er i følge de tre viktig for bransjen både med tanke på salg og presentasjon av det nyeste på markedet. 200 biler blir å finne i hallen de to messedagene, og det betyr at alle de 15 medlemsbedriftene i bilforhandlerforeningen er med.

Her har vi Ford-fabrikkens eget5 fot9o av nye Ford Mondeo som vises for første gang i Norge i Sørlandshallen til helga. Foto: Foto: Ford Motor

Tilbake til nyhetene og ikke minst Ford Mondeo. En måned før bilen skal vises fram i Europa har det lyktes Bay Auto å få bilen til Kristiansand. Mange har ventet i spenning på bilen som skal være fullstappet med ny teknologi og som også kommer med firehjulsdrift utpå nyåret.

Ny Passat

Volkswagen Passat er en annen av de hete nyhetene. Bilen som i lange perioder har vært blant bestselgerne kommer nå i en helt ny versjon og vises i Kristiansand en måned før den offisielle norgeslanseringen.

Bilexpo arrangeres bare annethvert år, og arrangørene synes det er gøy at flere av nyhetene som presenteres også er hete nyheter på bilutstillingen i Paris som går så å si parallelt med Bilexpo 2015.

Volkswagen Passat har Norgespremiere om en måneds tid. Førpremnieren finner sted i Sørlandshallen lørdag. Foto: Foto: Volkswagen

Det som Paris-utstillingen helt sikkert ikke kan varte opp med er Rune Andersen-show gjennom hele helga. — Rune er jo «bilgal» og burde passe godt inn på utstillingen, sier Kjell Hæstad og forteller at komikeren skal gå fra stand til stand og holde korte show eller sketsjer gjennom messens to dager. Alle sketsjene vises på en 60 kvadratmeter storskjerm slik at alle besøkende får med seg gullkornene.- Jeg blir ikke overrasket om «kongefamilien» dukker opp på utstillingen i form av Rune Andersen, legger Hæstad forventningsfullt til.

Mange kjøper

Men Bilexpo 2015 er langt mer enn ren underholdning. I følge de tre er det også et sted der mange kjøper, eller i det minste bestemmer seg for på kjøpe ny bil. Her får de servert alt på ett brett, det blir anledning til prøvekjøring, mens bilfinansieringsselskapene er på plass og informerer om de mange forskjellige finansieringsmåtene.

— Er det lønnsomt å kjøpe ny bil blant mange tusen besøkende på bilmessen?

Jeg blir ikke overrasket om «kongefamilien» dukker opp på utstillingen i form av Rune Andersen

— Ja, uten tvil, sier Haugland og Berg og viser til at det er spesielle messetilbud hos alle forhandlerne. Og for de som ønsker litt mer ro og gjennomtenking før de skriver under kontrakten, så har forhandlerne valgt å la messetilbudene gjelde også den påfølgende uka, forteller de tre og legger til at det å arrangere en kvalitetsmesse koster:

— Vi investerer nok et par millioner kroner i Bilexpo 2015, slår de tre fast.

Aldri har det vært «billigere» å kjøpe ny bil.

Det slår messekomiteen for Bilexpo 2015 fast. De viser til at på 10 år har bilprisene falt med mellom 40 og 50 prosent dersom man tar hensyn til lønnsutviklingen i samme periode. Det betyr kort og godt at du må jobbe langt færre timer i dag enn for noen år siden for å tjene penger til å kjøpe ny bil.

— I tillegg er bilene langt billigere å drifte i dag samtidig som de er mye bedre utstyrt, ikke minst når det gjelder sikkerhet, sier Kjell Hæstad, mens Berg og Haugland minner om at de også er langt mer miljøvennlige enn for få år siden.

— Det som er trist er at mange unge kjører rundt i eldre og billige biler som er mye farligere både å være fører og passasjer i dersom en ulykke skulle inntreffe, sier de tre.

Yrkestips til de unge

Bilexpo 2015 er også stedet for unge jenter og gutter som vurderer en yrkeskarriere innen bilbransjen.

Det mener Kjell Hæstad, Edvard Haugland og Dagfinn Berg i Kristiansand Bilforhandlerforening. Under årets messe har Opplæringskontoret for bilfagene i Vest-Agder egen stand for å informere om lærlingordningen og hvilke karrieremuligheter som finnes innen bransjen. I dag er det 41 lærlinger hos forhandlerne i distriktet, og bransjen har eget opplegg for mekanikerlærlinger og lærlinger innenfor delelager, bilpleie og salg.

— Mange unge er bilinteresserte og drømmer om å få jobbe med bil. Her kan de sammen med foreldrene få vite hvilke muligheter som finnes, sier de tre og viser til eksempler på folk i ledende stillinger i den lokale bilbransjen som startet som lærlinger innenfor f. eks mekanikerfaget.