Rundt klokken 09 lørdag morgen brøt det ut brann i fergen «MF Strand», som lå i dokk ved Rubbestadneset på Bømlo, melder bt.no

Ingen ble skadet i brannen, som oppsto mens fergen var inne til periodisk vedlikehold. 423 mennesker ble evakuert fra Rubbestadneset som følge av stor røykutvikling.

Fikk flytte hjem

Først klokken 18 fikk de evakuerte flytte hjem igjen.

– Røykutviklingen har avtatt kraftig, og det er ikke mye røyk igjen i området. Det siste fra brannvesenet er at brannen er isolert til et lite område i fergen, og at de har kontroll, sier operasjonsleder Oddvar Olsen i Sør-Vest politidistrikt.

Fagleder i Bømlo brannvesen, Ove Halleraker, opplyste litt før klokken 17 at de hadde begynt å få kontroll.

– Vi jobber oss gjennom båten, og vi er kommet litt lenger frem. Men det er fremdeles ting som står i brann, og det er vanskelig å komme til på grunn av høy temperatur. Vi er nærmere slukking, men vi har like mye ressurser i sving, sa han.

En time senere hadde altså både temperaturen og mengden røyk gått kraftig ned.

Håper på snarlig kontroll

Brannen utviklet seg så raskt at brannvesenet ikke har noen formening om hvordan og hvor den oppsto.

– Alle slike branner er i utgangspunktet dramatiske, men da vi fikk kontroll på at det ikke var folk om bord, var den ikke spesielt dramatisk lenger, sier Halleraker.

Bømlo kommune sendte ut sms-varsel til alle de rundt 1300 personene som bor i området, opplyste rådmann i kommunen, Geir Aga, tidligere på dagen.

Politiet satte i gang evakuering og Bømlohallen ble åpnet for å ta imot folk.

Føre var-handling

I den store hallen stilte kommunen med kommunelege og sitt helseteam for å sjekke om folk hadde blitt skadet som følge av røyk.

Rådmann Aga opplyste at evakueringen var en føre var-handling, fordi man ikke visste helt hva som brant og hvor skadelig det eventuelt kunne være.

Han understreket videre at det ikke har vært noen dramatikk knyttet til evakueringen. Noen benyttet seg av kommunens tilbud og dro til Bømlohallen, mens andre oppsøkte slekt og familie.

Det er både drivstoff og olje på fergen, noe som har vært utslagsgivende for evakueringen. Brannvesenet fikk hjelp fra kolleger både på Stord og i Haugesund.

EVAKUERT: Folk på Rubbestadneset samlet i Bømlohallen lørdag formiddag. Foto: Jan Kåre Ness

Usikker brannårsak

Politiet kan fremdeles ikke si noe om årsak til brannen. Brannvesenet opplyser til Haugesunds avis at brannen trolig startet i salongen.

Politiet ba innledningsvis folk i området om å holde seg innendørs og lukke vinduer og dører som følge av kraftig røykutvikling.