Han gikk bort tirsdag kveld, opplyser familien til VG.

Harald Tusberg var forfatter og programleder, og i kanalens tidligere begynnelse var han en av NRKs største profiler. Han jobbet i NRK i 35 år – fra 1961 til 1996.

Mest kjent er han kanskje for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene. Han har også ledet «Melodi Grand Prix».

En glad Wenche Myhre ses her i forbindelse med utgivelse av ny plate "Wenche on tour 83". Her er hun sammen med Harald Tusberg (t.v.) og mannen Michael Pfleghar (t.h.). Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

I programmet «Dette er ditt liv», som gikk i beste sendetid på lørdagene, intervjuet han kjente mennesker, som forfatter Kjell Aukrust og motstandsmann Max Manus og skuespiller Wenche Foss.

Var med i amerikansk film

Fra 1990 til 1996 var han programdirektør for kulturavdelingen i NRK. Før det var han sjef for underholdningsbransjen.

Et hjerneslag i 1996 førte til at Tusberg måtte trekke seg fra både arbeidslivet og offentligheten.

Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

Sammen med Bengt Calmeyer skrev Tusberg tekstgrunnlaget til Lysthus-revyene på midten av 1960-tallet, som på mange måter var gjennombruddet for Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund som komikere.

Han skrev teksten til den norske musikalen «Bør Børson Jr.» med Rolv Wesenlund i hovedrollen, og var med i sangtrioen The Windjammers, som deltok i den amerikanske dokumentarfilmen «Windjammer» fra 1957.

Tusberg etterlater seg kona Ulla Holm og fire barn, blant annet artisten Harald Tusberg jr.

1987: Her blir kong Olav møtt av Harald Tusberg utenfor Oslo Konserthus Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Kringkastingssjefen: – Satte dype spor

Tidligere NRK-profil Andreas Diesen jobbet sammen med ham i underholdningsavdelingen i en årrekke, blant annet på programmene «Skjult kamera» og «Si det som det er».

– Han var en glitrende programskaper, med en mengde fine ideer som han fikk til å bli suksesser. Han var et stå-på-menneske. Og når han ble sjef ble programmene mye mer moderne, sier han til VG.

– Tusberg moderniserte og profesjonaliserte NRKs TV-underholdning. Har var en markant leder og programskaper, som har satt dype spor, sier Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

LEDER: Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen minnes Harald Tusberg som en markant leder i NRK. Foto: Torstein Bøe / NTB

NRKs underholdningsdirektør Charlo Halvorsen minnes Tusberg som en som virkelig satte spor etter seg i norsk TV-underholdning.

– Harald Tusberg var både som programskaper og som leder av NRKs Underholdningsavdeling gjennom heler 80-tallet en som hadde stor forståelse for publikums behov for humor og underholdning. Og tok det på alvor, sier Halvorsen til VG.

– Klipp fra «Smil til det skjulte kamera» hentes fremdeles frem til stor glede for nye seere - og en hel rekke av hans programserier har fått ikonisk status i tv-historien.