Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), her under presentasjonen av Høyres valgløfter for tidlig innsats i skolen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), her under presentasjonen av Høyres valgløfter for tidlig innsats i skolen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kunnskapsministeren måtte beklage etter vitsing om «hvit makt»

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) legger seg langflat etter at han vitset om hvitt overherredømme på en bursdagsfest for en tidligere statssekretær.

– For halvannen uke siden var jeg på en privat bursdagsfest og sa noe idiotisk. Vi skulle ha quiz, og alle lagene fikk utdelt armbånd i ulike farger. Mitt lag fikk hvite bånd. Vi fikk poeng for å finne på et navn til laget så raskt som mulig, og jeg foreslo at det skulle hete hvit makt på grunn av fargen på båndet, skriver Røe Isaksen i en lengre beklagelse på Facebook onsdag.

Videre understreker han at det hele var ment som en ironisk spøk, og et forsøk på ordspill.

– Men det var en veldig dårlig spøk med miljøer som er rasistiske og hatefulle. Litt senere på kvelden gjorde jeg det enda verre med å forklare navnet med nok en ironisk spøk i stedet for å si at dette var dumt og galt, skriver kunnskapsministeren.

Kommentarene han unnskylder seg for, kom foran rundt 80 gjester og flere tidligere Høyre-politikere på en fest 5. august. De hadde samlet i forbindelse med bursdagsfeiring for tidligere statssekretær i Høyre, Fredrik Wang Gierløff.

Røe Isaksen spøkte om at navnevalget kom «fordi vi tror på den ariske rases overherredømme», sier flere som var til stede på festen til ABC Nyheter.