Les også:

Skremmende ulykkesrekord på båter

Redningsselskapet frykter sommeren

AGDER: — Utviklingen er høyst urovekkende. Det blir stadig flere og raskere båter ute på sjøen, og båtførerne synes å bli stadig mer uerfarne, påpeker Austenå.

Etter 28 års tjeneste i Agder Politidistrikt, først som båtfører, så som båtansvarlig og nå som koordinator for politibåtene, vet 51-åringen hva han snakker om. De siste årene har han registrert stadig mer hensynsløs båtkjøring i trafikkerte områder som Blindleia og Tømmerstø.

Hastverk - Jeg synes det blir verre for hvert år. Folk har veldig hastverk i sine nye båter. Og de kjører mye nærmere andre båter enn tidligere. I tillegg er promillekjøring er stort problem, sier han og poengterer at hittil i år er allerede ti båtførere på Agder anmeldt for dette forholdet.

Etter helgens båtulykker frykter Austenaa at årets sommer blir minst like ille som fjorårets, da flere mennesker i Agder-fylkene mistet livet til sjøs.

— Jeg frykter nye dødsulykker i år. Jeg skjønner godt dem som lurer på hvorfor vi ikke er ute og patruljerer når det myldrer av båter ute på fjorden. Det har med bemanning og sommerturnus å gjøre. Fra førstkommende mandag skal vi være ute i båtene om dagen, kvelden og nattetid, sier han.

Etter at politibåten i Lillesand ble solgt for tre år siden, står Agderpolitiet igjen med den 28 fot lange Protector i Kristiansand, den 30 fot lange Targa i Arendal, den 25 fot lange Ocean Craft i Mandal og den 21 fot lange «ad hoc»-båten Ibiza i Risør.

Færre ressurser

Visepolitimester i Agder Politidistrikt, Kjell Hegstad, er enig med sin kollega Ove Austenaa at båtfolkets fremferd blir stadig mer hasardiøs. Oppgaven med å kontrollere sjøtrafikken blir ikke lettere ved at fjorårets milliontilskudd fra Justisministeren til ekstra innsats i Agder-distriktene er tatt bort i år.

Sven Arild Evertsen i Redningsselskapet Sjøtjeneste Kristiansand skulle gjerne sett at politiet var mer til stede i skjærgården. Man han mener ansvaret for sikkerheten ligger hos båtførerne. Etter en uvanlig hektisk helg fremholder han at det burde stilles krav til kompetansen til båtførerne.

  • Skal du kjøre scooter, må du ta sertifikat. Den dagen du fyller 16 år, kan du kjøre båter opp til 15 meter, med så stor motor du bare vil, sier Evertsen.

Båtprøve

Krav om obligatorisk båtprøve for båter over 7,5 meter skal snart bli sendt ut på høring. Det vil likevel gå både denne sommeren og neste før kravet blir iverksatt. Visepolitimesteren oppfordrer derfor til fornuftig kjøring.

— Folk bør ferdes varsomt, og kjøre fornuftig. Man må huske på å for eksempel bruke lanterne når man kjører om kvelden, sier Hegstad.