Mandag 19. februar var ekstra spennende for mange kokker i de nordiske landene. Den nye utgaven av Michelin-guiden ble lansert, og med det ble de eksklusive Michelin-stjernene delt ut.

De syv Michelin-restaurantene Norge hadde fikk beholde sine stjerner, og fikk selskap av en til: Nyåpnede Galt på Frogner i Oslo ble belønnet med én Michelin-stjerne.

– Jeg hadde ingen forventninger om dette. Jeg åpnet jo restauranten i september i fjor, og jeg tror dette må være den raskeste stjernen i Norge, sier Svennson til Aftenbladet.

– Dette er kult og en anerkjennelse, men vi lager ikke først og fremst mat for guiden, men gjestene våre. Vi kommer til å endre oss og utvikle oss videre. Jeg vil gjerne understreke at dette ikke er noe enmannsshow. Jeg har gode kolleger som har vært minst like delaktige som meg i å oppnå dette, sier Svensson videre.

Svenssons forrige restaurant, Fauna, fikk også en Michelin-stjerne etter veldig kort tid. De åpnet i mai 2013 og fikk sin første stjerne året etter.

Disse syv stjernene hadde vi fra før: Maaemo i Oslo hadde tre. Statholdergaarden og Restaurant Kontrast, også i Oslo, hadde én hver. Sabi Omakase og Re-Naa i Stavanger hadde også en stjerne hver.

Björn Svensson blir hyllet av en av de andre Michelin-kokkene i Norge: Svein Erik Renaa. Foto: Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad

Første trestjerners i Stockholm

Bare litt over hundre restauranter i verden har tre Michelin-stjerner. Maaemo i Oslo er én av dem, og i år ble én ny restaurant belønnet med tre Michelin-stjerner. Björn Frantzén i Stockholm åpnet i 2008 og fikk to stjerner i 2010.

Daniel Berlin driver en liten restaurant i Tomelilla helt sør i Sverige. Restauranten med bare fem bord fikk sin første stjerne i 2016 og ble belønnet med en andre stjerne i år.

Også Kadeau Copenhagen får to stjerner. Ingen norske restauranter fikk to stjerner i år.

Her er de andre nye Michelin-restaurantene

I tillegg til at norske Galt fikk én stjerne, ble fem andre restauranter i Norden belønnet med én stjerne. Dette er listen:

Sverige:

Sav i Malmö får en stjerne. Det samme får Aloë og Agrikultur i Stockholm.

Danmark:

Jordnær i Gentofte, i utkanten av København, fikk én stjerne.

Finland:

Grön i Helsinki får også én Michelin-stjerne.

Det gikk ikke galt for Galt. De fikk en Michelin-stjerne i år. Nå har Norge åtte Michelin-stjerner totalt. Foto: Siv Dolmen

Forhåndsfavoritt på Majorstuen nådde ikke opp

Nyåpnede Galt på Frogner i Oslo stakk av med årets første norske Michelin-stjerne, som ble mottatt av kjøkkensjef Björn Svensson. Både han og Ulrik Jepsen, kjøkkensjef på forhåndsvaforitten À L’aise, som også ligger i Oslo, var på plass under utdelingen i København mandag kveld.

– Først og fremst vil jeg gratulere Galt med en stjerne, det er veldig fortjent, sier Jepsen, som ikke er overrasket over at de ikke fikk en stjerne i år.

– Vi hadde ikke regnet med noe i år, vi har sett for oss at det tar minst to år å få oppmerksomhet fra Michelin, sa Jepsen til Aftenposten etter utdelingen.

Også Galt ble åpnet i fjor, men siden kjøkkensjefen Björn Svensson allerede har fått Michelin-stjerne med to ulike steder fra før, var det lettere å bli lagt merke til av Michelin-guiden. I restaurantbransjen er det vanlig at stjernene følger kokken.

– Vi har et konsept vi tror på og vil fortsette å levere som vi gjør. Vi er glade for all oppmerksomheten og satser på at vi fortsatt vil levere like bra.

À L’aise har fått strålende anmeldelser siden de åpnet i fjor, men nådde ikke opp i år.

Selv uten Michelin-stjerne fikk À L’aise toppkarakter av vår matanmelder – her finner du anmeldelsen.

Slik kan maten se ut på À L’aise. Er det verdt en Michelin-stjerne? Foto: Smørbukk

Heller ikke Michelin-restaurantene i Stavanger ble oppgradert i år. Daglig leder ved Re-naa, Svein Erik Renaa, var skeptisk på forhånd og fortalte avisen Byas at han ikke trodde de ville få en stjerne til i år, men at han følte de fortjente den de allerede hadde.

Kontrast beholdt stjernen sin: – Man vet aldri

– Jeg er veldig glad for å beholde stjernen. Man vet aldri om man får beholde disse stjernene, det er ikke opp til oss, sier kjøkkensjef Mikael Svensson til Aftenposten.

Han er positiv til at kollega Björn Svensson fikk en stjerne med Galt på Frogner.

– I Oslo heier vi på hverandre. Jeg håper folk vil få øynene åpne for norske restauranter nå, selv om mye ser ut til å handle om Sverige og Danmark i Michelin-guiden.

Han håper at også andre norske byer kan få med seg en stjerne etter hvert og trekker frem Fagn i Trondheim som en spennende kandidat til å få en stjerne.

Nordisk mat er satt på kartet

Stjernene ble delt ut av den internasjonale Michelin-sjefen Michael Ellis.

– En ting som slo meg, var lidenskapen og viljen til å fremme mat og matkultur i verden. Og påvirkningen det nordiske kjøkkenet har i resten av verden, er også fascinerende, sa Ellis fra scenen i København før utdelingen startet.

Han påpekte at få visste hva nordisk mat egentlig var for 20 år siden, men i dag, gjennom bruken av enkle ingredienser som sild, poteter og rotgrønnsaker har også Norden havnet på kartet i den gastronomiske verden.

Michelin-guiden kom i en nordisk utgave for første gang i 2016, og det var også første gang guidens inspektører besøkte andre norske byer enn Oslo. I 2016 fikk Stavanger sin aller første stjerne, den gikk til Sven Erik Renaas gourmetrestaurant Re-Naa. Stavanger og Oslo var for øvrig de eneste norske byene som fikk stjerner i tildelingsrundene i 2016 og 2017.