I oktober var Skoda nest mest solgte bilmerke i Kristiansand med en markedsandel på nærmere 12 prosent. Og Skoda Octavia er den mest solgte bilmodellen dersom man holder elbilene utenfor. (Da er det VW Golf i ulike versjoner som topper).

78-åringen Helge Gumpen, som utdannet seg til bilmekaniker og overtok som daglig leder for Gumpen-gruppen fra 1970, da han kjøpte ut sine brødre og ble eneeier, er klar i sin melding om Skoda-utviklingen på Sørlandet:

Spiller golf

— Helt eventyrlig, sier en uforskammet ungdommelig Helge Gumpen som fortsatt holder seg i form blant annet gjennom golfspilling (måtte nesten være golf) i det han står på farten til golftur til Barcelona.

Nok en Skoda-kontrakt er i havn kan salgssjef Tor Erik Røed (t.h.) konstatere. Sara Aaateigen (bak rattet) og Ronny Eidsaa er skjønt enige om at de får "vanvittig mye bil for pengene" når de kjøper ny Skoda Superb. Foto: Tor Mjaaland

At Skoda konkurrerer og ypper seg mot Volkswagen lever han godt med der vi møter ham på «forskjermen» til en Skoda Octavia 1961-modell i de nye utstillingslokalene til G-Bil i Sørlandsparken.

Også den 50 år gamle bilen har holdt seg godt etter å ha vært gjennom en nødvendig oppussing. Skulder ved skulder med siste modell Skoda Superb viser den tydelig fram utviklingen som har funnet sted på Skoda-fronten.

Billigbil

At Kristiansand ligger godt foran resten av landet når det gjelder Skoda-salg, mener Gumpen rett og slett skyldes dyktige folk og stor innsats for å få fornøyde kunder. — Jeg har følelsen av at alle de ansatte driver butikken som om den skulle være deres egen, sier Helge Gumpen. Han innrømmer åpent at han anså Skoda som en billigbil da han kjøpte agenturet fra Abrahamsens Auto i 1990.

Stasjonsvognutgaven av nye Skoda Superb er nå klar for det sørlandske markedet. Foto: Tor Mjaaland

— Men jeg visste jo at det ville bli en spennende utvikling etter at Volkswagen hadde kjøpt Skoda og satt i gang byggingen av en ny bilfabrikk i Tsjekkia, forøvrig ledet av en nordmann som ble hentet dit for å få fabrikken opp og stå, sier VW-veteranen, som er tydelig på at det fortsatt er forskjeller mellom de tre VW-eide merkene de selger i Gumpen-gruppen.

Mekket bobler

— Audi er premiumbilen, Volkswagen er bilen for hele folket, og Skoda er den litt billigere folkebilen, slår han fast. Om sistnevnte merke legger han til:

Beste måneden noensinne

Kenneth Abrahamsen, daglig leder G-Bil AS

— Nå oppfatter kundene Skoda som en kvalitetsbil til en fornuftig pris. Det viser salgstallene, slår den tidligere bilmekanikeren fast. Han har mekket massevis av timer på VW-boblene og er sikker på at den bakgrunnen var god å ha også da han ledet den sterkt voksende Gumpen-gruppen.

Færre lokale eiere

— Jeg visste hva jeg snakket om når kundene kom med tekniske spørsmål og det var en styrke, mener Helge Gumpen som i dag kan konstatere at Gumpen-gruppen sitter med mellom 40 og 50 prosent av det lokale nybilmarkedet.

Kvalitetsbil til fornuftig pris

Helge Gumpen (78), tidligere daglig leder og eier Gumpen-Gruppen

— Men konkurransen innad i gruppen er knallhard, sier han og beklager at stadig færre bilforretninger er på lokale hender.

— Lokalt eierskap er bra, det er min erfaring, sier Helge Gumpen som satser på å få oppleve den førerløse bilen før han gir seg som bilmann. - Men førstemann ut som førerløs blir neppe en Skoda, legger han til.

Beste noensinne

— Den aller beste måneden vi har hatt noensinne, sier en ikke helt ubeskjeden daglig leder hos G-Bil, Kenneth Abrahamsen. Både når det gjelder nyregistreringer og nye kontrakter kan de vise til svært sterke tall med 49 nye biler på veien og 93 nye kontrakter skrevet under.

Den nye storbilen Superb stasjonsvogn kom til forretningen i Sørlandsparken i slutten av måneden, en bil Abrahamsen har store forventninger til. - Mange har kjøpt den usett allerede, og jeg er sikker på at den vil gi Skoda et ytterligere løft, sier Skoda-sjefen som siste lørdag i oktober hadde invitert Skoda-eiere til gratis vinterhjulskift. 360 dukket opp og skapte selvsagt en voldsom aktivitet i de nyoppussede og utvidede lokalene i Sørlandsparken.