Moderne dekk inneholder opp i mot hundre komponenter. Den viktigste komponenten er imidlertid fortsatt gummi. Fersk gummi er et mykt materiale, og et ferskt dekk har bedre egenskaper enn et eldre. En av årsakene til at dekk får dårligere egenskaper jo eldre de blir, er at gummien hele tiden gjennomgår en herdingsprosess. Din oppgave blir dermed å forsinke herdingsprosessen så mye som mulig.

Merking og vask

Det første du bør gjøre når du skrur av hjulene, er å merke dem med deres plassering. Hvis du har en vannfast tusj, kan du merke felgen. Alternativt kan du feste lapper i felgen med hyssing.

Så snart du har merket hjulene, bør du gi dem en skikkelig vask. Du kan godt bruke en høytrykksspyler, men husk at du ikke bør bruke altfor høyt trykk rett på gummien. Hvis du ikke har tilgang på høytrykksspyler, kan du med fordel bruke varmt såpevann.

Husk også å vaske dekkets sliteflate. Hvis det har festet seg grus og andre fremmedlegemer i dekkmønsteret, bør du fjerne disse med en skrutrekker eller lignende. Vær forsiktig så du ikke lager hull i dekket når du utfører dette arbeidet.

Vask også felgene. Hvis ikke skitten går med såpe og vann, bruk felgrens. Men da må du huske å skylle grundig med vann for hvert dekk. Felgrens kan ødelegge lettmetall-felgene.

Ikke sollys

Rommet der dekkene skal stå bør helst være mørkt, og dekkene må i hvert fall ikke utsettes for direkte sollys. Hvis din eneste mulighet er å oppbevare dekkene et sted der de vil bli utsatt for sollys, bør du oppbevare dekkene i spesiallagde dekkposer. Slike kan du få kjøpt hos de fleste dekkforhandlere.

Ikke på høykant

Det viktigste at du unngår å belaste dekkenes sliteflate. Da kan dekket i verste fall deformeres. Det betyr at du ikke bør stille dekkene på høykant. Det er imidlertid ikke noe i veien for å legge dekkene oppå hverandre i stabel. Og hvis du har en garasje eller kjellerbod som tillater det, kan du gjerne henge dekkene opp på veggen.

Følger du disse enkle rådene, er det store sjanser for at dekkene dine vil vare både en og to sesonger lenger enn de ellers ville ha gjort. Og ikke minst, det blir en triveligere opplevelse å ta fram dekkene til høsten igjen.