Fredag klokken 9 skal Siv Jensen og Christine Meyer etter planen igjen møtes på finansministerns kontor. Der vil Meyer informere Jensen om sin beslutning. Deretter vil hun informere de ansatte i SSB på et allmøte klokken 11 fredag.

Aftenposten får også opplyst fra ulike kilder at det er planlagt et ekstraordinært styremøte i SSB fredag ettermiddag.

Siv Jensen vil ikke kommentere

Informasjonssjef Jon Olav Folsland i SSB har følgende kommentar:

– Meyer henviser til møtet i morgen tidlig.

Meyer skal møte Jensen fredag morgen klokken 09.00. Det er tredje møtet på under to uker mellom de to i tilknytning til bråket rundt omorganiseringen i SSB.

Finansminister Siv Jensen satt torsdag kveld på jobb i departementet. Hun vil ikke kommentere Meyers avgang.

– Statsråden har ingen kommentar utover det hun sa i Stortinget i går, sier Finansdepartementets kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen.

– Har Meyer varslet statsråden om avgangen?

– Hun har ingen kommentar utover det hun sa i går, svarer Riiser Wålen, og bekrefter at Jensen forbereder seg til å møte Meyer som avtalt fredag morgen.

Ville ikke si om hun har tillit til Meyer

I Stortinget onsdag sa Siv Jensen at hun ville studere planene til Meyer grundig før møtet fredag. Statsråden ville hverken bekrefte eller avkrefte at hun har tillit til SSB-sjefen.

Meyer er ansatt i et åremål på seks år fra 2015. Hun har en lønn på 1.430.000 kroner. I tillegg har hun en godtgjørelse på 200.000 kroner årlig til dekning av pendlerbolig i Oslo, samt pendlerreiser Bergen–Oslo.

Nestleder i fagforeningen NTL i SSB, Henrik Holck Johannessen, sier at han respekterer Meyers beslutning.

– Nå er det viktig at SSBs ansatte står sammen, verner institusjonen og bidrar til å bygge opp igjen tilliten som Norges fremste faktaleverandør, sier Holck Johannessen.

Varslet arbeidstilsyn og departement om arbeidsmiljø

Holck Johannessen sa tidligere torsdag at han får «meldinger fra flere kolleger som sliter», mens konflikten utspiller seg i og utenfor SSB.

SSB-forsker Erling Holmøy beskrev torsdag SSB som en «paralysert organisasjon» hvor ansatte har store problemer med å konsentrere seg om det man skal gjøre.

– Stemningen er helt spesiell. Man sitter i lunsjen og følger med på TV og nettet om hva som skjer. Jeg tror mange skulle ønske tilsvarende oppmerksomhet om forskningen og rapporter om norsk økonomi, sa Holmøy før Meyers avgang ble kjent torsdag.

Holmøys, som er kjent for sine fremskrivninger av konsekvensene av innvandring, er noe av bakgrunnen for at det ble bråk i SSB i utgangspunktet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) svarte på spørsmål fra pressen i SSB-saken i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bekymringsmelding til Arbeidstilsynet

Onsdag kveld skreve Aftenposten at tillitsvalgte hadde sendt et bekymringsbrev til Arbeidstilsynet om et svært vanskelig arbeidsmiljø i SSB.

Brevet var sendt fra SSBs representanter i Norsk Tjenestemannslag (NTL) til Arbeidstilsynet, med kopi til Finansdepartementet ved avdelingsdirektør Håkon Tandstad.

«Det psykososiale arbeidsmiljøet i SSB er nå på et kritisk dårlig nivå,» het det i brevet fra NTL.

– Vi er bekymret for det psykososiale arbeidsmiljøet i organisasjonen, og for at det er vanskelig for ledelsen å ivareta arbeidsmiljøet samtidig som de står i denne krisen. Vi får tilbakemeldinger på at det begynner å gå utover helsen til folk. Da har vi plikt til å varsle, sa Johannessen til Aftenposten.

Meyer hadde fortsatt tro på løsning

Slik kommenterte Christine Meyer brevet:

– Jeg er svært bekymret for SSBs ansatte og den situasjonen vi nå er satt i. SSB trenger nå avklaring og ro for å kunne levere på samfunnsoppdraget.

Og videre:

– Det er min vurdering at planen jeg har presentert for finansministeren vil roe situasjonen, uten dermed å undervurdere at det er hardt arbeid som ligger foran oss.

Nå er det klart at Meyer er på vei ut av jobben.

Ble advart i september

Fagforeningene i SSB advarte direktør Christine Meyer mot endringsplanene i september.

Det var 19. september de ansattes fagforeninger NTL, Akademikerne, UNIO og Parat møtte ledelsen i SSB for å drøfte kontroversielle forslagene om omorganisering av byrået.

Møtet endte med en sjelden skarp protokolltilførsel fra de ansatte:

– Vi vil påpeke at SSB ved å gjennomføre så mange omfattende endringer samtidig, påtar seg en meget stor risiko med hensyn til leveringsevne, produktivitetstap, omdømmetap og arbeidsmiljø, het det.