SØGNE: – Kjernen av problemet er at kommunen fikk en dom mot seg, som ikke ble anket, men så burde kommunen anket. Måten de har forholdt seg til mine klienter på, er at det ikke skjer noen endringer. Randi Fidje fikk ikke det reelle innholdet i sin stilling tilbake, og de to fikk aldri et forsvarlig arbeidsmiljø. Ledelsens manglende vilje eller evne til å reparere det som var negativt i dommen, er problemet, sa Horn Johannessen i kontrollutvalget.

Han var invitert dit for å redegjøre for hvordan prosessen etter dommen har vært.

Randi Fidje og Liv Tone Askildsen vant over Søgne kommune, men har vært sykemeldt store deler av fjoråret.

I januar løsnet det, da politikerne i formannskapet tok grep og innvilget dem studiepermisjon med lønn ut 2019.

Line Bosnes Hegna hadde fått flere henvendelser med ønske om at behandlingen av saken gikk for lukkede dører i kontrollutvalget. Foto: Jacob Buchard

Ville lukke møtet

Line Bosnes Hegna i kontrollutvalgssekretariatet argumenterte for at møtet skulle lukkes under behandlingen av saken.

– Er det noen av partene som har krevd at møtet skal lukkes, ville nestleder Per Salomonsen (SV) vite.

– Ja, det er jo det da, svarte Hegna, og fortalte at både rådmannen, KS-advokaten og Fagforbundet hadde bedt om det.

Etter rådslagning i en pause, ble det enighet om at behandlingen skulle være åpen så langt mulig, og slik ble det resten av møtet.

Les mer om Søgne-konflikten her

Nestleder Per Gunnar Salomonsen (SV) var sterkt kritisk til at kontrollutvalget ikke var blitt holdt løpende orientert om prosessen med å finne en løsning for varslerne, til tross for at de har hatt saken på dagsorden i hvert møte. Foto: Jacob Buchard

Kritisk til administrasjonen

Både Audun Øvrebø (Ap) og Per Gunnar Salomonsen (SV) tok opp spørsmålet om kontrollutvalget hadde fått nødvendig informasjonen i prosessen med å finne en forsvarlig løsning for varslerne.

– Saken var på vår dagsorden i flere møter etter at løsningen med studiepermisjon ble lansert i oktober 2018, uten at vi ble orientert. Hvorfor ble informasjonen holdt tilbake, når det var det sporet som til slutt førte prosessen i mål? Vi ble orientert gjennom pressen at administrasjonen bryskt hadde avvist forslaget. Det er informasjon både formannskapet og kontrollutvalget burde hatt, mente Salomonsen.

– Uten å gå i detaljer, har vår holdning vært at den beste måten å løse arbeidsmiljøutfordringer på, er at folk er i jobb. Derfor var vi betenkte med å gi permisjon. Det er på grunn av prinsippet om likebehandling og virksomhetens behov for kompetanse, svarte kommunens advokat Frode Lauareid, blant annet.

Les også: Presset rådmann måtte svare om sykemeldte varslere

Frode Lauareid, kommunens advokat, forklarte hva kommunen hadde gjort for å finne en løsning i saken, og nevnte både informasjon, organisasjonspsykolog og forslag om hospiteringsordning som noen av verktøyene. Foto: Jacob Buchard

– Har fått et nytt liv

Varslernes advokat Christen Horn Johannessen skriver i et notat til kontrollutvalget at «Kommunen har etter min vurdering fram til i dag fortsatt i det samme sporet som flertallet har trukket fram som begrunnelse for dommen.»

– Et eksempel er alternativet med hospiteringsordning i Songdalen og Kristiansand. Det oppfattet vi mer som en forflytning av varslerne som et problem, enn et forsøk på å løse saken, sa Johannessen møtet.

At løsningen til slutt kom i form av en studiepermisjon, er de to varslerne godt fornøyde med.

– Det er som et nytt liv. Det er godt å kunne starte på noe nytt og skifte fokus, sier Askildsen og Fidje til Fædrelandsvennen.

De to studerer blant annet arbeidsrett, forvaltningsrett, endringsledelse og arbeidsmiljø.

Les også: - Kommunen oppfører seg som om domen aldri ble avsagt

Christen Horn Johannessen delte ut dokumentasjon han mener viser at det er fra varslernes side det har vært tatt initiativ for å få dommen oppfylt. Foto: Jacob Buchard

Vant ikke fram med kritikk

På bakgrunn av diskusjonen i kontrollutvalget om saken kunne vært løst tidligere hvis politikerne var blitt bedre orientert om dialogen mellom partene, fremmet Per Salomonsen (SV) følgende forslag til vedtak:

«Kontrollutvalget ser med tilfredshet at formannskapet tok saken til politisk behandling og fikk fattet et enstemmig vedtak som så langt Kontrollutvalget kan vurdere det, har løst saken. Kontrollutvalget har merket seg at administrasjonen har holdt tilbake informasjon om en alternativ løsning både for kontrollutvalget og formannskapet. Om det har forlenget saken tidsmessig kan være vanskelig å fastslå, men det var dette alternativet som ble veien til løsning.»

Forslaget som innebar en skrape til administrasjonen, fikk kun stemmene til Salomonsen (SV) og Øvrebø (Ap), og falt dermed.

Kontrollutvalgets medlemmer er f.v. Grethe Alvær Jacobsen (H), Audun Øvrebø (Ap), Per Gunnar Salomonsen (SV) og Torunn Verdal (KrF). Foto: Jacob Buchard
Randi Fidje (t.v.) og Liv Tone Askildsen sier de nå ønsker å legge saken bak seg, og se framover. Foto: Jacob Buchard

Flertallsvedtak

Flertallet på tre gikk for forslaget til leder Helge Andresen (H), som dermed ble vedtatt (Andresen, Verdal (KrF) og Jacobsen (H)).

Det lyder slik: «1. Kontrollutvalget er tilfreds med Formannskapets vedtak av 31.01.2019 som derved oppfyller Kristiansand Tingretts dom av 19.01.2018. Kontrollutvalget hadde gjerne, av hensyn til partenes interesser, sett det som fordelaktig med en betydelig tidligere avklaring. 2.Partenes orienteringer samt vedleggene tas til etterretning.»

– Det er ikke tvil om at mindretallet traff vårt syn. For alle som fulgte møtet i dag, var det tydelig at informasjonen om permisjonen ikke kom dit den skulle når den skulle, kommenterte Christen Horn Johannessen etter møtet.