Ifølge VG, som siterer kilder på møtet, har det skapt reaksjoner at Ap-nestleder Hadia Tajik skal ha lest høyt fra to av varslene mot Trond Giske.

VG skriver at to av varslerne har bedt Tajik om å gjøre nettopp dette, for å tydeliggjøre hva saken handler om.

Det trosser partileder Jonas Gahr Støres plan om ikke å gå i detalj om hva varslene har dreiet seg om. Flere skal ha reagert på Tajiks opplesning.

I sin nyttårshilsen på Facebook nærmest varslet Ap-nestlederen at hun kom til å ta affære og «handle før det er påkrevd av andre, berre fordi du kan, berre fordi det er rett – ikkje berre når du har ryggen mot veggen».

– Helt greit at Giske forsvarer seg

I 12.30-tiden tirsdag, på vei inn til det avgjørende møtet, sa sentralstyremedlem og stortingsrepresentant Lise Christoffersen fra Buskerud at hun håper Giskes permisjon blir så kort som mulig, fordi partiet ikke kan ha denne situasjonen i lang tid.

Hun var én av få som ønsket å svare på spørsmål på vei inn.

Hun ble blant annet spurt om kommentar til Giskes Facebook-innlegg, der han karakteriserer noen av varslingene som falske. Det synes hun er «helt greit.»

– Ja, det synes jeg. Han har jo også rett til å komme til orde. Måten han velger å gjøre det på, er jo opp til ham selv, sier Christoffersen.

Sentralstyremedlem Lise Christoffersen på vei inn til møte i Aps sentralstyre. Foto: Jan Tomas Espedal

Tillit til ledelsen

– Jeg har ikke noe grunnlag for å trekke en konklusjon på dette tidspunktet. Ledelsen må få lov til å håndtere saken, legge frem det de mener er forsvarlig og riktig å presentere for sentralstyret nå, og håndtere saken videre slik de mener det er forsvarlig, sier Christoffersen.

Hun la til at hun er full tillit til at det blir gjort. Samtidig kaller hun saken lammende for partiet.

– Mener du Giske kan komme tilbake?

– Det vil jeg ikke svare på nå. Nå vil jeg høre hva ledelsen har å si, svarer Christoffersen.

Mani Hussaini, som møter i sentralstyret i kraft av vervet som AUF-leder, ga noen korte kommentarer på vei inn. Han kaller det positivt at Giske nå trer tilbake inntil videre, og han sier at han ser frem til å bli bedre informert om saken.

Harald Schjelderup og Jette Christiansen, henholdsvis byrådsleder i Bergen og stortingsrepresentant fra Hordaland, på vei inn til sentralstyremøtet i Ap tirsdag. Foto: Jan Tomas Espedal

– Det er fint at både Giske og Støre er kommet frem til beslutningen om at Giske inntil videre trer av, sier Hussaini.

AUF-lederen ønsker ikke å svare på hvor lenge partiet kan leve med å ha en permittert nestleder.

– Jeg har ingen kommentarer til dette akkurat nå. Jeg skal gi uttrykk for det jeg tenker og mener om denne saken på sentralstyremøtet, sier Terje Lien Aasland, som sitter i næringskomiteen på Stortinget på vei inn til møtet.

Flere andre sentralstyremedlemmer som ankom via hovedinngangen, ønsket ikke å si noe i det hele tatt. Heller ikke sentralstyremedlemmene Hans-Christian Gabrielsen og Mette Nord, henholdsvis LO-leder og leder av Fagforbundet, ønsket å kommentere situasjonen.

Dramatisk vending 1. nyttårsdag

Saken tok mandag kveld en dramatisk vending. Først kom pressemeldingen der partileder Jonas Gahr Støre fortalte at han og Giske var enige om at sistnevnte fratrer på ubestemt tid, mens varslingssakene undersøkes.

Giske har skrevet et personlig brev til sentralstyret som bekrefter dette.

Det betyr etter alt å dømme at Giske, som er sykmeldt, ikke deltar i tirsdagens ekstraordinære sentralstyremøte. Om samtlige medlemmer ellers stiller, blir det 21 personer på møtet.

Sent mandag kveld la Giske ut en melding på sin Facebook-side der han bestred innholdet i noen av varslene, og han ga klar beskjed om at han vil kjempe for å beholde nestledervervet.

Trond Giske ser dermed ut til å ha bestemt seg. I Facebook-innlegget sier han også at han vil forsvare seg mot det han kaller «grunnløse og falske varsler».

Anklagene om kritikkverdig oppførsel mot kvinner kan derfor raskt utvikle seg til en kamp om hvem sentralstyret i Ap tror på: partiets nestleder – eller flere kvinner som har varslet om kritikkverdig opptreden.

Det store spørsmålet er hvordan medlemmene av sentralstyret reagerer på dette, og om partiet makter å avklare og bli ferdig med saken uten at personer og fløyer i partiet føler seg overkjørt.

Det er tillyst pressekonferanse etter at sentralstyret er ferdig, trolig i løpet av ettermiddagen.

Ekstraordinært møte

Tirsdagens møte i sentralstyret i Ap holdes i partiets lokaler i Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo. Her har partiet holdt til siden midten av 1930-årene.

Møtet er innkalt ekstraordinært, og det er bare én sak på dagsordenen: varslene om Giske. Det er ikke hverdagskost at Arbeiderpartiets høyeste organ mellom landsstyremøtene innkalles ekstraordinært med en slik sak på bordet.

Like før jul understreket Støre at Giske ikke hadde mye å gå på. Dette var etter at Giske hadde bedt om unnskyldning.

I «Politisk kvarter» på NRK tirsdag morgen innrømmet Ap-leder Støre at det har kommet inn nye varsler den siste tiden. Støre la til at han tror på varslerne. I intervjuet med NRK sier Støre at Giskes fratreden på ubestemt tid skjedde på partilederens initiativ.

Det er partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre som har hatt ansvaret for å håndtere denne saken.

Holdt orienteringsmøte

Like før jul hadde ledelsen i Ap en telefonkonferanse med sentralstyrets medlemmer og ledere i fylkespartiene. På dette møtet skal det ha vært uttrykt tillit til måten ledelsen har håndtert saken på. Foran dagens møte har enkelte uttrykt seg noe annerledes.

Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag og eneste trønder i sentralstyret ved siden av Giske, sier at sentralstyret ikke er innkalt for å avgjøre nestlederens skjebne.

– Det er en vanskelig situasjon for partiet, der uttalelsene fra ledelsen har spriket, sa hun til Adresseavisen mandag.

I går ville hun ikke gi ytterligere kommentarer før møtet, men skrev følgen de i en SMS til NTB: «oppfølging av slike saker må i første rekke ta hensyn til dem som hevder å være utsatt for overgrep».

«Men også den som hevdes å være overgriper, må sikres støttepersoner,» skriver hun.