– Vi ser at Rågeloni er blitt en ny hotspot på sosiale medier, konstaterer Guro Sødergren.

Hun har som jobb å forvalte Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane og Frafjordheiane. Et landskapsvernområde på 3500 kvadratkilometer, som strekker seg inn i 11 kommuner i Agder og Rogaland og som altså også huser en 1000 meter lang sandstrand – 840 meter over havet.

Stranda var i gamle dager en godt bevart hemmelighet. Det var hit faste turgåere kunne gå for å få en strand helt for seg.

Sødergren har bilder og husker selv at hun var her som femåring. Da gikk hun og faren her inne og fisket helt alene for 33 år siden.

Guro Sødergren (38) fisket og teltet i Rågeloni som femåring. Nå har hun som jobb å forvalte det store landskapsvernområdet i Agder og Rogaland, som også er leveområdet for 3500 reinsdyr. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Som på Jærstrendene

Men tro ikke at du får paradiset alene nå. De siste årene har stranden blitt et populært motiv på Instagram. Under taggen #rågeloni er det publisert 490 innlegg.

Bildene viser også at området ikke bare byr på sandstrand, men også store mengder molter.

Men nå registrerer områdeforvalteren at plassen nesten ikke har mer vissen einer eller vier. Det meste er tatt til bålkos. I tillegg tas også ferske busker. Disse vokser seint og skal binde vegetasjonen.

– Vi opplever den samme problematikken som på Jærstrendene, forklarer Guro Sødergren.

Dette gjør godt etter en frisk tur til fjells. Foto: Geir Sveen

Derfor dro forvalterne i sommer på befaring. Nå skal de bruke vinteren til å vurdere sårbarheten i verneområdet for dyreliv, vegetasjon og landskap på grunn av den økte trafikken. Rågeloni ligger også i verneområdet for Europas sørligste villreinstamme, 3500 dyr som Norge har et spesielt ansvar for å ta vare på. Det er ikke vanlig å treffe på dyra her om sommeren, men noen kan stikke innom før freden senker seg i fjellet med stengingen av Suleskarvegen 1. november.

Forbud?

Det skal ikke være aktuelt å foreslå forbud verken mot bål eller ferdsel, men man vil vurdere å kanalisere stiene inn og kanskje sette opp informasjonsskilt om hva man bør gjøre og ikke bør gjøre når så mange drar til samme plass i fjellet.

I tillegg skal alle turgåerne nå telles. Det skal skje med telleapparat midt i naturen. Hvor de skal plasseres, skal ikke røpes.

– Men vi vet det kommer mye folk og ser at trafikken gir slitasje, sier Guro Sødergren.

På den korte befaringen som de hadde på en grå sommerdag, møtte de 14 personer.

Når Aftenbladet er der i september, er det ikke bare 19 telt, men også flere enn 50 personer på dagstur.

Det kunne kanskje vært et bilde fra Jærstrendene. Men så mye folk er på dagstur en lørdag i september til en strand over 800 meter over havet. Foto: Geir Sveen

Fisking og bading

Noen har også kommet inn med kano. Noen prøver fiskelykken, mens andre bader, selv om det er i september. Alle må vasse langt ut i det grunne vatnet for å dukke seg.

Andre kommer forbi og klager på stien inn, som var så sørpete. Og det er i grunnen mye å følge med på mens bål etter bål tennes langs stranda.

På kvelden tennes bålene langs stranda. Men mange har erfart at de må ha med seg egen ved. Det nytter heller ikke å stole på at vatnet gir fast fisk. Foto: Geir Sveen

Statskog som er grunneier har ingen aning om hvor mange som besøker plassen.

– Men hvis vi går inn på treningsappen «Strava heat map», der mange legger inn sine turer, ser vi at voldsomt mange går der. Ja, hele Hytteii fra Suleskarvegen er full av stier med turgåere. Alle ender i Rågeloni, forklarer Kristian Eiken Olsen, Statskogs leder for jakt, fiske og friluftsliv i Sør-Norge.

Dette er den lille basen til sauegjeterne i enden av Rågeloni, der elva renner ned til Øyravatnet. Foto: Geir Sveen
I september holder noen sauer fortsatt selskap med turgåerne. Foto: Geir Sveen

Han ønsker folk velkommen til fjells både i Rågeloni og på alle de andre plassene der Statskog tilbyr turområder, hytter og fiske. Han påpeker at det er øynene som ser, som får avgjøre om det er blitt for mye folk her inne.

– Hvis alle skal dra til Rågeloni og lage bål, blir det ikke einer igjen. Det blir heller ikke koselig hvis mange skal gå på do der. For dette er jo en perle i høyfjellet. Det ser man jo også på sosiale medier, forklarer Eiken Olsen.

Copacabana

Rågeloni er også inne som mål på Ut.no, Turistforeningen og andre turnettsteder. Hos Visit Sirdal er stranda inne på topp ti av hva du kan gjøre i Sirdal.

Og da Aftenposten under pandemien laget en oversikt over de tre beste strendene i hvert fylke i Norge, ble Rågeloni rangert som nummer tre i Agder under tittelen «Setesdals Copacabana». Bare de bynære strendene Bragdøya i Kristiansand og Sandøya ved Mandal kom inn på plassene før.

Så kanskje du bør skyndte deg til fjells før Rågeloni møter deg med en levende atmosfære med strandselgere og folk i fargerike klær som på den noe mer kjente stranda i Rio de Janeiro?

Foto: Geir Sveen