Oslo-politiet meldte om hendelsen klokken 22.35. Da hadde de stanset en mann i Lakkegata ved Grønlandsleiret, og i en kasse vedkommende bar på oppdaget de det patruljen beskrev som en bombelignende gjenstand. Denne ble omtalt som en anretning politiet «mistenker er ment for å gå av».

Mannens advokat er Aase Karine Sigmond. Hun vil ikke si noe om sin klient utover at mannen har vært i avhør søndag, og at han ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen PST har tatt ut.

Advokat Aase Karine Sigmond, siktedes forsvarer. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB Scanpix

– Hva har de siktet ham for?

– Det må du snakke med PST om.

PST (Politiets sikkerhetstjeneste) ønsker ikke å kommentare siktelsen, og henviser til at de skal ha en pressekonferanse søndag klokken 17.

Ifølge VG skal mannen ha utenlandsk bakgrunn og innvandret til Norge i ung alder. Han skal være kjent for PST fra forebyggende arbeid.

Gjennom dette arbeidet har det kommet frem at den unge mannen har uttrykt støtte til terrororganisasjonen IS, skriver VG.

– Det har jeg hørt. Men det kan jeg ikke noe om, sier Aase Karine Sigmond.

Gjennomførte kontrollert sprenging

Oslo-politiet skrev lørdag kveld på Twitter at det kunne virke som om gjenstanden ikke hadde stort skadepotensiale.

Mannen ble anholdt og tatt inn til avhør, mens politiets bombegruppe undersøkte, og senere gjennomførte en kontrollert sprenging av gjenstanden.

– Vi har foretatt en kontrollert sprenging. Smellet var høyere enn det fra apparatet som bombegruppa brukte, så det tyder på at noe gikk i lufta der borte, sa innsatsleder Svein Arild Jørundland.

– Akkurat hva det er vi fant, kan jeg ikke si om, men det var et høyere smell enn det normalt vil være når vi foretar slike sprengninger, sa Jørundland om den kontrollerte sprengingen politiet foretok.

PST etterforsker

Ved 02.30-tiden natt til søndag meldte politiet at PST har overtatt etterforskningen. Politiet har så langt ikke ønsket å si noe mer om den mistenkte.

– Det er flere grunner til at vi har tatt over saken, men jeg kan ikke gå inn på det nå, sa informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Aftenposten i natt.

– Kan du si noe om hvilke grunner som medførte at PST overtar saken?

– Vi er veldig tidlig i etterforskningen, nå foretar vi de vanlige etterforskningsskritt som å sikre bevis og foreta avhør, sier Bernsen.

Politiet ønsker foreløpig ikke å si noe om hvem den pågrepne er, eller om, eventuelt hva, vedkommende har forklart.

Aftenposten var igjen i kontakt med Berntsen ved 10-tiden søndag formiddag. Han kunne opplyse at mannen hadde fått oppnevnt forsvarer, men kunne av hensyn til etterforskningen ikke si noe mer om saken.

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) holdes «løpende orientert» om hendelsen, opplyser departementet.

Politiets kriminalteknikere jobbet på åstedet der den bombelignende gjenstanden ble sprengt natt til søndag. Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak

Oppførte seg mistenkelig

Politiets innsatsleder på stedet opplyste at gjenstanden lå i en kasse på omtrent 30 x 30 centimeter.

– Det var en politipatrulje som så ham. Han var en mann som vi fattet mistanke til. Slik jeg skjønte det hadde han denne gjenstanden i hendene da politiet så ham. Gjenstanden lå i en plastpose som var lagt i en pappkasse, sier polities innsatsleder Svein Arild Jørundland.

Sperret området

Bombegruppen ankom stedet ved 23-tiden lørdag og begynte på arbeidet med å undersøke gjenstanden, blant annet ved hjelp av en fjernstyrt bomberobot.

Rundt midnatt sperret politiet innsyn til stedet fra Brugata ved å parkere to brannbiler og strekke presenninger over gaten.

Eksplosjon

Ved 00.35-tiden kunne man høre et kraftig smell fra det avsperrede området.

– Det var et høyere smell enn det det normalt vil være med det apparatet bombegruppen bruker for å uskadeliggjøre gjenstanden, opplyste politiets innsatsleder Svein Arild Jørundland .

– Gjenstanden er uskadeliggjort, sa Jørundland. Klokken var da 01:27.

Det fremdeles ikke klart om det faktisk var sprengstoff i kassen.

Frykt og forvirring

Aftenposten var til stede ved sperringene da den kontrollerte sprengningen ble foretatt.

Folk som befant seg på utesteder i området og på gatenivå ble evakuert. Flere forsøkte å komme seg inn i området, og stemningen ble til dels amper.

Noen få fikk hente bilene sine som sto parkert bak sperringene – men ikke uten kroppsvisitering, id-sjekk og streng beskjed om å holde hendene godt synlige til enhver tid. Foto: ERLEND TRO KLETTE

Da kassen ble sprengt smalt det såpass høyt at beboere i området som bor over gateplan og som ikke hadde blitt evakuert, kom ut på balkonger og åpnet vinduer og hoiet og ropte. Det rådet forvirring, flere var åpenbart bekymret og lurte på hva som hadde skjedd.

Tekniske undersøkelser

– Opprydningsjobben vil pågå en stund til. Restene vil blir overlatt til krimteknisk for videre undersøkelser, sa Jørundland etter den kontrollerte sprengningen.

Rundt midtnatt sperret politiet og brannvesenet innsyn til åstedet med flere brannbiler og presenninger. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Området som ble sperret av strakte seg fra østsiden av Grønland torg ved Tøyenbekken og til Brugata, inkludert Vaterlandsparken og deler av strekningen nederst langs Akerselva. Grønland T-banestasjon ble også stengt.

I 02-tiden natt til søndag var de fleste sperringene opphevet, med unntak av et mindre område der det fortsatt pågikk kriminaltekniske undersøkelser.