Bevaringspris til Boen Gård: – Vi har ikke fusket noe sted!

Etter en svær restaureringsjobb har Boen Gård fått Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid.

Publisert:

F.v. Tine Sundtoft, her i egenskap av å være styreleder i Kulturminnefondet, deretter de to eierne av Boen Gård, Johan Olsen og Randi Margrethe Eidsaa, og til slutt riksantikvar Hanna Geiran. Det de to søskenbarna Olsen og Eidsaa holder på, er de synlige bevisene på at Boen Gård er tildelt Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid. Foto: Rune Øidne Reinertsen

  • Rune Øidne Reinertsen

KRISTIANSAND: – Vi ser på oss selv som forpaktere, ikke eiere. Gården er tross alt 500 år gammel nå i år. Dessuten klarer vi ikke se på at det forfaller her, sier Johan Olsen.

Sammen med sin kusine, Randi Margrethe Eidsaa, eier han Boen Gård ved Topdalselva i Tveit. Nå, halvannet år etter at en dyptgripende restaureringsjobb ble satt i gang, vanker det honnør for idealisme, innsats og en pengebruk som antagelig ligger nærmere 30 enn 20 millioner kroner.

1,5 prosent får plakett

– Jeg har gleden av å overrekke Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid. Siden 2003 har Kulturminnefondet støttet 6500 prosjekter, men kun 100 av dem har fått en slik utmerkelse, lyder det fra Tine Sundtoft, der hun står i Ishuset på Boen Gård og smiler fornøyd.

Hun snakker ikke som fylkesrådmann, men som styreleder i det nevnte Kulturminnefondet.

– Det er utrolig hyggelig å komme her og se hva dere har klart å gjøre utav en 500 år gammel gård og 11 bygg, bemerker Tine Sundtoft.

Blant de tilstedeværende er også riksantikvar Hanna Geiran. Hun og Sundtoft er skjønt enige:

– Dette er et godt prosjekt som gir vern gjennom bruk. Det har gitt lokal verdiskaping og er preget av høy kvalitet.

– Ikke fusket

Johan Olsen kvitterer.

– Kulturminnefondet inspirerer til å gjøre en ordentlig jobb. Og det kan jeg si med hånda på hjertet: Vi har ikke fusket noe sted! Og så må jeg rette en hjertelig takk til arkitekt Andreas Andersen og Aamodt Bygg. Deres innsats har vært helt avgjørende.

Olsen legger ikke skjul på at Boen Gård i perioder har vært en økonomisk byrde for sine skiftende eiere opp gjennom tidene.

– Ja, mange har gått skoene av seg. Det håper vi ikke skal skje med oss, og responsen i markedet etter at vi gjenåpnet 1. juni, har vært utrolig, Kina-viruset til tross. Ellers har vi ikke sendt vår siste søknad til Kulturminnefondet. For eksempel er det et stabbur oppi her som trenger å restaureres. Og en svær låve.

Les også:

Boen Gård rustes opp til 500-årsjubileum

Nytt liv for 500 år gammel herregård

Snart 72 og med to kunstige bein: – Jeg har bestemt meg for å trappe ned

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kulturminner
  2. Arkitektur
  3. Tine Sundtoft
  4. Klima- og miljødepartementet
  5. Tveit