Koronapandemien har kastet rundt på planene til Marte Lønn Foss (20). Drømmeturen i sørøst-Asia er avlyst, og semesteret med idrett i Australia utsatt. Her er hun hjemme på Sødal Terrasse i Kristiansand. Koronapandemien har kastet rundt på planene til Marte Lønn Foss (20). Drømmeturen i sørøst-Asia er avlyst, og semesteret med idrett i Australia utsatt. Her er hun hjemme på Sødal Terrasse i Kristiansand. Foto: Jacob J. Buchard

Martes friår forsvant

Først gikk backpacker-turen i Asia fløyten. Så ble halvåret i Australia satt på vent. Marte Lønn Foss fikk ikke det friåret fra studiene hun håpet på.

KRISTIANSAND: – Jeg gledet meg veldig til dette året, men pandemien kom dessverre i veien. Det er selvfølgelig kjipt, sier Marte Lønn Foss fra Kristiansand, en av mange ungdommer som har fått livet satt på vent det siste året.

20-åringen gikk ut av videregående skole i juni i fjor. Hun så fram til å oppdage andre deler av verden før hun skulle gå løs på fem krevende år med ingeniørfag på NTNU. Rundreisen i sørøst-Asia var planlagt til minste detalj. Sammen med sin venninne Henriette Strømsvåg skulle Marte reise gjennom en rekke land i løpet av to og en halv måned.

Så kom pandemien.

Marte Lønn Foss i Roma i oktober 2019. Foto: Privat

– Skitt, hva gjør vi nå?

– Egentlig manglet det bare å bestille flybillettene da det smalt. Vi hadde jobbet med planlegging av turen omtrent siden vi begynte på videregående. Jeg husker at vi tenkte «skitt, hva gjør vi nå?». Men det var jo faktisk ingenting å gjøre. Selv om det heter at planleggingen er halve turen, føltes det hele litt bortkastet, sier Marte.

Rundturen i Asia skulle avsluttes nå midt i februar, med den australske østkysten som neste reisemål. Der ville Marte studere idrett i ett semester, forbedre engelskkunnskapene – og ellers ha det gøy.

– Men den planen gikk jo også i vasken, sukker hun lettere oppgitt.

Bilder på internett er det nærmeste Marte Lønn Foss kommer backpackerlivet foreløpig. Foto: Jacob J. Buchard

Økonomistudier

Det australske eventyret har hun likevel ikke gitt opp, bare utsatt til 2022. Det samme gjelder studiene på NTNU. I mellomtida går det i økonomifag på UiA.

– Vi måtte jo bare kaste oss rundt, og på denne måten får vi i hvert fall noe ut av året. Det vi lærer her kan vi få bruk for seinere, sier Marte.

Til høsten skal hun jobbe fullt på Kjøkkenskapet i Kristiansand og kanskje ta et økonomifag eller to. I vinter får hun så forhåpentligvis muligheten til å endelig sette kursen mot Australia.

Reiseglade jenter på tur i Lofoten i september i fjor. Marte Lønn Foss (t.v.) og Henriette Strømsvåg. Foto: Privat

Drømmetur

Drømmeturen til Asia er bare å glemme, tror Marte:

– Det ser jeg mørkt på. Målet nå er å komme seg til Australia i februar neste år, og det lar seg ikke forene med en rundreise i asiatiske land rett i forkant. Ingen vet hvor langt man har kommet i vaksineringen til høsten, og det er for tida også to ukers karantene ved innreise til flere av landene vi hadde tenkt å besøke. Det høres ikke fristende ut, sier hun.

Når studenttilværelsen starter for alvor neste høst blir det neppe mye tid til backpacking i utlandet.

– Jeg tror det kan bli vanskelig å presse inn en tur av den typen vi hadde planlagt. I hvert fall av en sånn varighet. Kanskje kan vi få til en forkortet tur en sommer, sier den reiseglade studenten.

At det for tiden ikke er lett å komme inn i Australia heller er hun smertelig klar over. Derfor blir det ikke aktuelt å reise dit med det første.

– Akkurat nå er grensene stengt, i hvert fall for studenter, men hvis alt går etter planen blir det et opphold i Sunshine Coast etter hvert, sier Foss med håp i stemmen.

I stedet for et friår i Asia og Australia ble det økonomistudier på UiA for Marte Lønn Foss. Først høsten 2022 starter hun med studier på NTNU. Foto: Jacob J. Buchard

– Andre har det verre

Hun legger ikke skjul på at det siste året har vært vanskelig. I tillegg til avlyste reiseplaner og utsatte studier, ble også russetida i fjor amputert.

– Særlig i begynnelsen var det begrenset hva vi kunne gjøre, og alle større arrangementer ble jo avlyst. Men etter hvert ble det da noen treff, mest fordi det var lite smitte i Kristiansand.

Tross tilbakeslagene vil ikke Marte klage for mye over pandemi-tilværelsen.

– Ja, det er kjedelig å ikke kunne leve som jeg ønsker, og jeg kjenner veldig på daglige begrensninger. Det siste året har vært kjipt for alle, men selv må jeg bare gjøre det beste ut av det. Heldigvis har jeg gode venner, og vi har hele tiden vært flinke til å møtes utendørs, gjerne på turer i skogen. Jeg tror det er mange som har hatt det verre enn meg, dessverre.

Denne saken er en del av vår digitale utdanningsmesse. Les flere saker her:

Marte Lønn Foss tror og håper at det kan bli et semester på østkysten av Australia i 2022. Foto: Jacob J. Buchard