KRISTIANSAND: Toyota biter i det sure eplet og innkaller 1,8 millioner biler i Europa for å rette feil på gasspedalen. I Norge blir 25.000 biler tatt inn for sjekk og utbedring.

I tillegg til dette vil om lag 300.000 Prius hybridbiler verden over bli innkalt til sjekk av bremsene. Det er nemlig rapportert feil som kan oppstå under spesielle forhold på isete underlag. Det skal dreie seg om ett sekunds forsinkelse før ABS-systemet slår inn når bremsene aktiveres. I Norge er det om lag 1700 Prius-biler som må inn for å få oppgradert styreenheten til ABS-bremsene.

Feilen med ABS-systemet og gasspedalen fører til travle dager for forhandleren i Kristiansand. Som Fædrelandsvennen Motor i dag skriver må mer enn 7000 Toyota-biler inn til kontroll i Kristiansand.

— Vi har hatt en god del henvendelser fra våre kunder allerede. Noen er veldig bekymret, sier daglig leder hos Smiths Auto, Karl Vidar Smith.

Mekanikerne er her allerede i gang med å kontrollere og utbedre feil på gasspedalen i de aktuelle modellene. Hvor lang tid jobben tar varierer fra modell til modell, men Smith sier at kundene må regne med at det tar cirka en halv time å få jobben gjort. Han beklager de ulempene dette fører til for bileierne, men er glad for at Toyota har vært klinkende klare på at feilene skal rettes opp på en måte som er til minst mulig ulempe for kundene.