Solberg lover at nye statsråder skal holde seg til manus

Venstre og KrF mener regjeringen går flere skritt vekk fra sentrum ved å ta særlig Per-Willy Amundsen (Frp) inn i regjering. Han skal forholde seg til regjeringens politikk, fastslår statsminister Erna Solberg (H).

Publisert: Publisert:

Statsminister Erna Solberg (H) sammen med sine nyutnevnte statsråder på Slottsplassen tirsdag, Frank Bakke-Jensen (H, f.v.), Per-Willy Amundsen (Frp) og Terje Søviknes (Frp). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over tre år gammel

Knappe ni måneder før stortingsvalget gjør statsminister Erna Solberg (H) flere endringer i regjeringen.

Høyres Frank Bakke-Jensen og de to Frp-politikerne Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes går inn i regjeringen og erstatter henholdsvis europaminister Elisabeth Vik Aspaker (H), justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og olje- og energiminister Tord Lien (H).

– Et steg til høyre

Utnevnelsen av Per-Willy Amundsen skaper sterke reaksjoner hos regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF. Partilederne Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide gikk til det uvanlige skritt å innkalle til pressekonferanse og komme med en felles uttalelse om utnevningen tirsdag ettermiddag.

– Med dette tar regjeringen et godt steg bort til høyre for oss, og vi får to statsråder som begge er klimafornektere med en retorikk som ikke akkurat er inkluderende, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Grande sier hun mener statsminister Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering er i ferd med å svinne hen etter dagens endringer.

Finnmarkingen Frank Bakke-Jensen (H) overtar Europaminister Elisabeth Vik Aspakers plass i regjeringen. Det ble klart tirsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at endringene som er blitt gjort i regjeringen ikke oppleves som en invitasjon til sentrum, snarere tvert imot, men understreker samtidig at han vil gi de nye statsrådene en sjanse.

Må forsterke klimaforliket

Statsminister Erna Solberg (H) sier at det ikke er tvil om at de nye statsrådene fra Frp har en historie, men at de må forholde seg til regjeringens politikk.

– Det er klart at de må styre på en politikk som er annerledes enn de har uttalt seg om tidligere. Det er slik at regjeringen bygger på forsterkninger av klimaforliket og at klimaendringene er menneskeskapte. Det må statsråder som går inn i denne regjeringen forholde seg til, kommenterte Solberg under en pressekonferanse.

Per-Willy Amundsen blir ny justis- og beredskapsminister, slik NTB og flere medier har meldt de siste par dagene. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg har snakket med alle medlemmene av regjeringen, inkludert de som er utnevnt i dag om at grunnlaget for denne regjeringen er Sundvolden-erklæringen sa hun.

Reaksjoner mot Søviknes

Det har også kommet sterke reaksjoner etter utnevnelsen av Terje Søviknes (Frp).

Han trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en sterkt beruset 16-årig jente under et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom. Jenta hevdet hun ble utsatt for et overgrep. Politiet henla saken som intet straffbart bevist etter kort tids etterforskning.

– Saken med Søviknes resulterte i at politiet henla saken. Det er en klar og tydelig frikjenning. Da må vi spørre oss selv hvor lang tid det skal det gå etter en sak, før folk kan bidra fullt ut, sier Solberg om saken.

Nye Frp-ansikter

Terje Søviknes (Frp) gjør comeback i rikspolitikken når han nå blir olje- og energiminister. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Per-Willy Amundsen ber om å bli vurdert ut ifra jobben han gjør som statsråd og ikke på bakgrunn av sine tidligere uttalelser i opposisjon.

– Jeg skal være en justis- og beredskapsminister for alle og hele Norge, sier Amundsen til NTB.

Han erkjenner at han er kontroversiell allerede før han har startet i jobben.

– Jeg har vært opposisjonspolitiker i mange år og hatt mange skarpe uttalelser. Det vet alle som har fulgt meg. Mange har skarpe meninger om meg, og det aksepterer jeg.

Det er spesielt Amundsens uttalelser om klimapolitikk og innvandringspolitikk som har gjort ham omstridt.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Erna Solberg