KRISTIANSAND / GRIMSTAD: – Veldig mange lurer på spesifikke studieretninger. Men de fleste spørsmålene handler om hvordan det er å være student.

7. april arrangeres det digital utdanningsmesse for kommende studenter her på FVN.no, hvor blant andre studentambassadør Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug (21) skal svare på spørsmål – sammen med andre rådgivere og eksperter.

15. april er det nemlig ordinær søknadsfrist for studier som søkes gjennom Samordna opptak.

Kjønnspoeng og snitt

Fædrelandsvennen møtte studentambassadør ved UiA, Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug (21), på campus på Grimstad. Foto: Kristian Hole

21-åringen har de siste to årene hjulpet tredjeklassinger fra videregående skoler over hele landet med ulike spørsmål knyttet til studievalg.

Gjennom chattetjenesten Unibuddy på UiAs hjemmeside, webinarer, videomøter og Instagram, har studentambassadøren besvart en rekke spørsmål fra nysgjerrige, kommende studenter:

– Mange lurer selvfølgelig på helt spesifikke studier: Hva kan jeg bli om jeg går rettsvitenskap? Hva er snittet på sykepleierutdanningen? Er statsvitenskap veien å gå hvis jeg liker politikk? Hvilke kjønnspoeng får jeg hvis jeg velger ingeniørstudier? Spørsmålene er mange, sier hun.

Hvordan er studentlivet?

Studentambassadør Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug (21), utenfor UiA i Grimstad. Foto: Kristian Hole

Hun sier videre at flere av spørsmålene handler også om hvordan det er å være student på UiA.

– Flere lurer på hvordan foreleserne er og hva man gjør som student på fritida. De største forskjellene i overgangen fra videregående til studentlivet, får jeg også spørsmål om.

– Mange lurer også på hvordan fadderuka er og hvordan man får venner. Min erfaring er at det er en åpen kultur her og folk vil bli kjent med hverandre. Det kan skyldes at det er mange tilflyttede studenter på UiA, hvor mange er i samme situasjon. De beste vennene har jeg selv fått etter fadderuka, ofte i forbindelse med gruppeoppgaver, sier hun.

I tillegg til det sosiale er det også mange som lurer på det obligatoriske løpet i en studenthverdag.

– Er det mye fag på engelsk? Er eksamen vanskelig? Er det mye obligatoriske forelesninger? Selve strukturen i studieløpet er det mange som lurer på.

Slik så det ut på UiA-campus i 2019, før en-meters-regler og koronarestriksjoner rammet landet året etter. Foto: Kristian Hole

Student i koronatida

Studentambassadør Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug (21) er en av studentene bak podkasten «Student på UiA». Foto: Kristian Hole

For å nå enda flere ungdommer har Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug (21) også startet podkasten «Student på UiA» sammen med studievenninnen og studieambassadøren Christina Kvernevik (23).

I de korte episodene går de gjennom ulike studieretninger på UiA, men også den spesielle korona-situasjonen som også rammer studenter.

– Målet med podkasten er å gi informasjon til elever på videregående om hvordan studiehverdagen er – spesielt med tanke på dagens spesielle situasjon og hvordan det påvirker studenthverdagen, sier Kvernevik og legger til:

– Det er en varierende oppfatning av nettopp dette. Men personlig liker jeg å jobbe som digital student. Det gir meg stor frihet og effektivitet i hverdagen. Og UiA er i disse dager flinke til å prioritere og tilrettelegge slik at førsteårsstudenter får møte hverandre fysisk, sier hun.