Inngangen til Chania Airport på Kreta. En varslet streik blant greske flygeledere fører til innstilte fly til og fra Hellas søndag. Inngangen til Chania Airport på Kreta. En varslet streik blant greske flygeledere fører til innstilte fly til og fra Hellas søndag. Foto: Alvik, Halvard / NTB scanpix

Flygelederstreik rammer norske ferierende i Hellas

Flere tusen norske ferierende må belage seg på en ekstra dag i varmen etter en varslet streik blant greske flygeledere.

OSLO: Streiken vil føre til innstilte fly til og fra Hellas søndag.

– Vi jobber intenst med å gi informasjon og ta best mulig vare på våre kunder, sier Mathias Bergendahl, nordisk informasjonssjef i Star Tour, til NTB.

Ifølge Bergendahl vil streiken få konsekvenser for cirka tusen kunder som reiser til og fra Hellas med Star Tour. I tillegg kommer de mange som skal eller er på tur med andre turoperatører eller som skal reise med rutefly til og fra Hellas.

Sender SMS

De greske flygelederne har varslet at de legger ned arbeidet i 24 timer fra midnatt. Det betyr at gresk luftrom blir stengt. Det er også varslet streik senere i uka.

Bergendahl sier at Star Tour kommer til å forsøke å få flest mulig passasjerer hjem og ned til Hellas i en 24 timers pause i streiken mandag.

– Vi jobber for å få lagt inn ekstra kapasitet i denne perioden, få satt inn ekstra fly eller sendt hjem reisende med andre flyselskap, sier Bergendahl.

På spørsmål om han kan garantere at ingen av Star Tours reisende må tilbringe natten på flyplassen, svarer informasjonssjefen:

– Det er alltid veldig vanskelig å garantere noe, men sjansen for at det skal skje, er ørliten. Vi er i kontakt med våre hoteller for å skaffe hotellrom til våre reisende en ekstra natt, sier Bergendahl.

Han sier at Star Tour har sendt ut SMS til alle sine kunder, og at det også er lagt ut informasjon på selskapets nettside. Ifølge nettsiden blir reisende på Rhodos, Kreta og Samos påvirket av en streik søndag.

Høstferie

Også mange andre reiseoperatører har ansvar for å få norske turister til og fra Hellas i helga. Det er ekstra mange reisende på tur, siden høstferien er slutt for mange blant annet i Oslo, Akershus og våre nordligste fylker, mens den starter for blant annet folk i Trøndelag og på Vestlandet.

Turoperatøren Apollo oppgir at rundt 2.000 av deres passasjerer blir påvirket av en streik.

– Dette er både reisende som skal hjem fra Hellas, og som skal på ferie dit, sier PR- og kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo til NTB.

Ifølge selskapets nettside vil en streik berøre Apollos flygninger til Rhodos, Kreta, Kárpathos og Parga.

Norwegian oppgir på sine nettsider at avganger til og fra Oslo og Aten, Chania og Korfu vil bli berørt av streiken.

De greske flygelederne streiker i protest mot nye regler innen sivil luftfart, og streiker 24 timer av gangen. Ved tidligere streikevarsler har imidlertid greske myndigheter flere ganger grepet inn og forhindret streik.

Ifølge Forbrukerrådets nettside kan passasjerene ved en flystreik kreve pengene tilbake dersom reisen blir innstilt, noe både Star Tour og Apollo informerer om på sine nettsider.