I en lang rekke artikler har VG beskrevet hvordan tvang brukes i behandlingen av psykisk syke.

– Sjelden har vi sett et prosjekt som så til de grader oppfyller pressens selvpålagte samfunnsoppdrag, sa juryleder Bernt Olufsen da han delte ut prisen i Tønsberg.

– Vi er utrolig takknemlige for at det vi har jobbet med det siste halvannet året kan nå opp til en Skup-pris. Jeg er så takknemlig for alle som har valgt å dele sine historier med oss. Det har vært veldig mye arbeid, men det har også vært utrolig givende, fordi vi har funnet en måte å sette søkelyset på et område av samfunnet som i stor grad har vært lukket, sier VG-journalist Mona Grivi Norman til egen avis.

Sammen med kollega Synnøve Åsebø står hun bak avsløringene. De to har også fått Ytringsfrihetsprisen for 2016. Artiklene har også gitt dem en nordisk pris for datastøttet journalistikk.

VG fikk mer

Det ble delt ut tre diplomer. Tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen må ha hatt en god kveld. Avisen han ledet i mange år fikk også tre av fem diplomer.

Det første diplomet fikk Stavanger Aftenblad, for historien om «Glassjenta», om barnevernsbarn. Dagbladet fikk diplom for sin dekning av kongehusets økonomiske disposisjoner. VG fikk tre diplomer. Det første for arbeidet med «bistandsmillionene, hvordan private konsulenter profitterer på bistand. Også og avsløringen av advokaten som leide inn en torpedo fikk diplom. Det samme gjorde dekningen av norsk idrett og pengebruken i idrettsforbundet.

Juryen besto av tidligere VG-sjef Bernt Olufsen. Han har med seg Trond Sundnes (Dagens Næringsliv), Vibeke Haug (NRK), Linn Kongsli Hillestad (Dagbladet) og Bjørn Sæbø (Rogalands Avis), Tone Jensen (Nordlys) og Asbjørn Olsen (TV 2) i juryen.

Kritisk journalistikk om kongehuset

Dagbladet har fått SKUP-prisen de tre siste årene. I år måtte redaksjonen «nøye seg med» diplom. Det får de som heder for serien om kongehusets, særlig kronprinsparrets, økonomiske disposisjoner.

- Journalistene bak «Kongemakta» har løftet fram pengestrømmene til de kongelige, og ga folket innsikt i hvordan kongelig pengebruk kan skje uten god folkevalgt kontrol, heter det i juryens begrunnelse.

Sjekk journalistenes metode

I disse fake news-tider er det mange som ønsker å sjekke hvordan journalistene jobber. Her kan du lese metoderapportene til Skup-vinner VG. Slik jobbet journalistene med avsløringen av tvangsbruk og dette var metodene bak advokatavsløringen. Metoderapportene til diplomvinnerne for avsløringen av idrettsøkonomien ligger her.

Mens Dagbladets metoder for å avsløre kongehuset finnes her.

Stavanger Aftenblads historie om «Glassjenta» ligger her.

Pris til «Talibanistan»

Anders Sømme Hammer fikk pris for sitt arbeid i Afghanistan. Foto: Ketil Bjærke / NTB scanpix

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer vant Internasjonal Reporter-prisen. Sømme Hammer var nominert for tre bidrag, som ifølge juryen viser «en modig og standhaftig tilstedeværelse under særdeles vanskelig arbeidsforhold».

Juryen fremhever særlig Brennpunkt-reportasjen Talibanistan fra Afghanistan.