«Jeg heter Kristoffer, og i dag ble jeg medlem av Facebook. Dette er min første, og ganske sikkert siste, Facebook-post. Jeg vil at du skal LIKE og DELE den, og nå skal jeg fortelle deg hvorfor».

Slik innleder Kristoffer Joner sitt innlegg, som etter tre timer på Facebook hadde fått 16.000 likes og var delt 10.464 ganger. I tillegg var det 1443 kommentarer, ifølge Aftenbladet.

Etter fem timer var Joners innlegg delt 31.200 ganger, og NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) opplyste at de hadde fått inn 1,3 millioner kroner.

Asylpolitikk

Joner refererer til et Facebook-innlegg fra Listhaug 14. november om at Norges strenge asylpolitikk har fått oppmerksomhet i utlandet, det vil si The New York Times.

Da oppfordret hun til tommel opp og deling etter at en sju år gammel gutt ble tvangsreturnert til Afghanistan.

«Sylvi får mene hva hun vil, men at vår innvandrings- og integreringsminister, uansett hvem han eller hun er, oppfører seg på en så respektløs måte, er på ingen måte greit. At en som representerer landet vårt fryder seg over medmenneskers tragedie, er forkastelig. At hun i tillegg bruker en "LIK og DEL"-taktikk for å spre disse holdningene ut til flest mulig folk, vil ikke jeg være bekjent med. Og er dessuten ganske kvalmende», skriver Joner.

– Å, sier du det?

«Derfor er jeg nå på Facebook. Og derfor vil jeg at du skal hjelpe med å LIKE og DELE denne posten. La oss bruke Sylvis "LIK og DEL"-taktikk. La oss vise at Norge består av langt flere mennesker, med langt bedre holdninger, enn de ca. 7000 som til nå har valgt å LIKE Sylvis lavmål av et budskap».

Sylvi Listhaug får kritikk av skuespiller Kristoffer Joner. Foto: Henrik Montgomery / TT

Joner selv sier dette til Aftenbladet om alle reaksjonene:

– Å, sier du det? Jeg har ikke vært inne og sett, jeg. Men det sier vel sitt. Folk reagerer jo. Det er hennes egen feil. Hun har vært litt for bråkjekk og litt for tøff i trynet. Oppfører du deg på den måten, får du reaksjoner. Det er ikke slik at alle skal bo i Norge, men folk må bli skikkelig hørt og saken vurdert på en ordentlig måte. Hvis ikke, begynner dette å bli en stat jeg ikke liker, sier han.

Gir for Sylvi

Videre oppfordrer han til å gi 100 kroner til Noas (Norsk organisasjon for asylsøkere) i Sylvi Listhaugs navn slik at statsråden får en personlig takk for hvert bidrag.

Sylvi Listhaug kaller Joner og hennes motstandere et hylekor, og svarer slik på sin egen Facebook-side:

«Nå har skuespillere, kommentatorer og resten av venstresiden hivd seg på hylekoret. Sist ute er Kristoffer Joner, som er både skuespiller og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger.

Når det gjelder New York Times er det selvsagt vanskelig når barn blir sendt ut. Men en rettferdig asylpolitikk handler om at de som får avslag skal reise ut av Norge enten frivillig eller med tvang. Grunnen til at jeg var fornøyd med oppslaget i New York Times er at dette markedet styres av menneskesmuglere og signaler. Det oppslaget bidrar til å gjøre Norge mindre attraktivt for økonomiske migranter uten krav på opphold!

Hva vil dette hylekortet? Vil de ha svenske tilstander i Norge? Vil de at alle skal få bli om de behøver beskyttelse eller ikke? Vil de ha åpne grenser? Jeg blir iallfall ikke klok på dem».

Dette bildet med tekst publiserte Sylvi Listhaug på sin Facebook-side mandag kveld. Foto: Faksimile

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Noas, er svært glad for støtten fra Joner.

– Vi er veldig glad for initiativet til Joner. Vi opplever at mange reagerer på måten Listhaug poster på sosiale medier og snakker om dramatiske innstramminger i asylpolitikken. Nå har han tatt måten hun driver på og snudd 180 grader. Det gjør at han gir dem som ikke synes det er greit en mulighet til å vise det. Vi oppfatter at hun gir seg ut for å representere folket. Det er fint at det kommer tydelig fram at hun ikke representerer hele folket, sier hun.