KRISTIANSAND: Like etter klokka 21.00 fredag var alle de digitale stemmene talt opp hos Valgdirektoratet i Tønsberg. Rundt seks timer senere var også brevstemmene talt opp.

I gamle Søgne stemte 4515 mot oppsplitting, og 3771 for.

Det betyr at 54 prosent stemte imot oppsplitting, og 45 prosent for.

I gamle Songdalen stemte 2291 mot oppsplitting, 1662 for.

Dermed har 57 prosent stemt imot oppsplitting og 41 prosent for.

Dette er det endelige resultatet av innbyggerhøringen som er avsluttet fredag. Den skulle avgjøre om det ble reversering av sammenslåingen av Kristiansand, Søgne og Songdalen, eller om Mathias Bernander (H) kunne fortsette som ordfører for et samlet Stor-Kristiansand?

Ikke det han ville se

– Dette var ikke det jeg hadde lyst til å se, sa Sigurd Berg Aasen til Fædrelandsvennen umiddelbart etter at de digitale tallene var publisert. Han har i tre og et halvt år ledet opprøret mot kommunesammenslåingen.

– Men vi har sagt hele veien at vi skal akseptere resultatet, og nå må vi samle oss og gå videre, sa Aasen.

Hadde ikke turt

I motsatt leir var det stor jubel på Tangvall hos gruppa som vil beholde Søgne og Songdalen i Kristiansand. Der kom disse ordene fra Erik Spieler:

– Jeg har ikke turt å han noen magefølelse rundt dette. Jeg har kun hatt håp. Nå skal brevstemmene telles opp, og så får vi se, sa han.

Ville ikke juble

I Fædrelandsvennens valgstudio reagerte ordfører Bernander slik på de foreløpige tallene:

– Jeg er litt letta, for dette ser ut til å gå veien. Det har vært en vanskelig debatt, så jeg synes ikke det er tida for å juble. Jeg er glad begge sider er ryddige og rause med hverandre i kommentarene, og opptatt av at Søgne og Songdalen nå kan legge dette bak seg, sa ordføreren.

Kenneth Mørk (Ap) vil dele ut klemmer i bystyret. Foto: Skjermdump

Dialog med Jonas

Gruppeleder Kenneth Mørk i Ap, var inne i valgstudio fra ferie i Polen. Også han var fornøyd med resultatet:

– Det første jeg skal gjøre når jeg kommer i bystyret og møter mine meningsmotstandere er å gi dem en god klem. De har kjempet for noe de har trodd på, slik vi også har gjort. Og det har de gjort med verdighet, sa Mørk.

Han sa han hadde blitt rørt av å se på Fædrelandsvennens valgsending, men medga at det er litt å rydde opp i internt i Arbeiderpartiet. Dette etter at regjeringen gikk imot sitt eget lokallag i oppsplittingssaken.

– Jeg har god dialog med Jonas, sa Mørk.

En lykkelig Andreas Landmark (SV) på valgvaken hos dem som ville beholde Søgne og Songdalen i Kristiansand. Foto: Kristin Ellefsen

Opptellingen av de digitale stemmene samsvarer med meningsmålingen Fædrelandsvennen publiserte 17. januar. Der var det for første gang flertall utenfor feilmargin mot kommuneoppsplitting i gamle Søgne. 56 prosent var imot, mens 37 prosent var for å bli egen kommune igjen.

Fram til november i fjor, har meningsmålingene vist flertall for oppsplitting av gamle Søgne kommune. Tvangssammenslåingen fant sted i 2020.

Se kveldens valgsending i opptak her:

Følger tendens

I gamle Songdalen har det vært en klarere tendens mot at folk vil bli værende i Kristiansand kommune. Meningsmålingen i januar viste der 56 prosent i favør av å bli værende i Kristiansand, med 33 prosent imot.

Innbyggerhøringen som nå er avsluttet har vært åpen fra 22. januar til 2. februar klokka 21.00. Alle innbyggerne i Søgne og Songdalen som fyller 16 år i løpet av 2024 har kunnet stemme. Antallet stemmeberettigede er henholdsvis 10.279 og 5.592.

Saken fortsetter under bildene:

Jubel på valgvaken for fortsatt storkommune. Foto: Kristin Ellefsen
En skuffet Sigurd Berg Aasen på valgvaken for dem som vil beholde gamle Søgne kommune. Foto: Kjartan Bjelland
Bystyret i Kristiansand kan komme til å rette seg etter resultatet, uansett hvordan det blir. Foto: Henrik Ihme

Behandles i bystyret

Resultatet av innbyggerhøringen skal behandles av Kristiansand bystyre 28. februar. Fædrelandsvennen har kartlagt hva hver enkelt politiker vil stemme dersom folket sier ja til oppsplitting. Her er det nokså likt, med en stor vet ikke-gruppe på 22 av de 57 bystyremedlemmene.

Bystyret har tidligere sagt klart nei til oppsplitting, på samme måte som det har avvist å arrangere innbyggerhøring/folkeavstemning. Regjeringen har måttet endre kommuneloven for å få gjennomført innbyggerhøringen.

Det er til syvende og sist Stortinget som bestemmer om det blir oppsplitting eller ikke. Regjeringen har lovet at flertallet i innbyggerhøringen vil bli vektlagt.