Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund, varsler opptrapping av streiken neste uke. Lokførere på Sørlandsbanen blir tatt ut i den fjerde opptrappingen av streiken.

- NSB viser ikke vilje til å forplikte seg til en nasjonal standard på lokførernes utdanning. Derfor trapper vi opp streiken. Vi ønsker ikke å øke presset i Østlands-området, og tar ut seks NSB-lokførere i Kristiansand, sier Rolf Ringdal.

Til sammen er syv lokførere i Kristiansand tatt ut.

– Hvordan dette vil se ut, vil variere fra dag til dag, avhengig av turnusen til de som er blitt tatt ut i streik. Vi anslår at fire eller fem tog vil bli innstilt daglig, sier Ringdal til Fædrelandsvennen.

Normalt er det åtte daglige avganger på strekningen.

Flere avganger innstilles

– Dette er svært beklagelig, men vi ser oss nødt til å trappe opp ettersom NSB ikke vil forplikte seg til en nasjonal standard.

Åge-Christoffer Lundeby, pressetalsmann for NSB persontog, sier at NSB har lagt fram konkrete forslag.

– Dette er en rar uttalelse fra NLF. Vi var til stede på forhandlingene tirsdag, og da la vi fram konkrete forslag til standarder, men de ville ikke komme oss i møte, sier Lundeby til Fædrelandsvennen og fortsetter:

– NLF ønsker at dette skal inngå i tariffavtalen, og det er her striden står.

Lundeby forteller videre at flere avganger på Sørlandsbanen blir innstilt neste uke.

– Vi jobber med å se hvordan dette blir. Disse lokførerne har av og til tjeneste på Jærbanen, men slik det ser ut nå vil ikke denne strekningen bli påvirket.

– Ønsker å få til en løsning

Tidligere på dagen fredag sa Ringdal til Fædrelandsvennen at Sørlandsbanen lå an til å bli rammet av streik.

– Mye tyder på at streiken utvides til Sørlandsbanen, med mindre NSB kommer med et initiativ i løpet av dagen. Vi skal ha et møte i dag klokken 13 for å avgjøre hvordan opptrappingen av streiken skal foregå, sier han.

Han anslår at NLF har 35 medlemmer i Kristiansand, men alle vil ikke bli tatt ut i streik i første omgang.

– Det vil nok fortsette å gå noen tog. Hvor mange vi skal ta ut i streik vil vi avgjøre på dagens møte. Etter møtet vil vi sende ut en pressemelding om vår avgjørelse. Hvis vi utvider streiken tar det fire dager før den iverksettes, altså vil det kunne bli streik på Sørlandsbanen fra neste tirsdag. Jeg har vanskelig for å se for meg at vi unngår en opptrapping, men vi ønsker å få til en løsning, sier Ringdal.

Lokførerne har streiket siden 28. september. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fulle busser og lange køer

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september. 118 medlemmer et tatt ut i streik. Fra et varsel om opptrapping kommer, skal det gå fire dager til de ansatte tas ut.

Den siste tiden har vært preget av fulle busser og lange bilkøer på innfarten fra Follo og Østfold – ettersom alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt. Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjerer daglig.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der NLF hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.