STAVANGER: - Vi vil se på potensialet for å gå videre med saken, sier Espen Erdal, leder av Cold case-enheten i Kripos.

Han oppfordrer folk som kan vite noe om Tina-saken om å ta kontakt.

Tina Jørgensen ble sist observert natt til 24. september i 2000 i Stavanger sentrum, og ble funnet drept 27. oktober i en kum ved Bore kirke.

Til tross for omfattende etterforskning er saken fortsatt uoppklart.

– Veldig krevende sak

– Vi har bedt om en fornyet gjennomgang av saken, sier Hans Vik, politimester i Sør-Vest politidistrikt.

Erdal sier enheten er opptatt av at pårørende ikke skal ha urealistiske forventninger. Kripos vil starte arbeidet med Tina-saken ved årsskiftet.

LES OGSÅ: Dette er cold case

Tina Jørgensen ble funnet drept på Jæren i 2000. Nå skal Cold case-enheten til Kripos se på saken. Foto: Politiet

Ifølge politimester Hans Vik er saken foreløpig ikke formelt gjenopptatt. En eventuell gjenopptakelse avhenger av det Kripos nå finner.

– Det oppleves tungt at vi har en drapssak som ikke er oppklart. Jeg vil bidra med det jeg kan for at denne saken skal oppklares, sier Vik til Aftenbladet.

Espen Erdal i Kripos regner med at det vil ta et års tid å gjennomgå saken og så kunne komme med en vurdering om saken skal gjenopptas.

– Det er en omfattende etterforskning vi skal igjennom. Å jobbe med så gamle saker er veldig krevende. Informasjon er lite tilgjengelig og i mange situasjoner har informasjonen tapt sin bevisverdi, sier Espen Erdal til Aftenbladet.

Ifølge Cold case-lederen vil fem personer jobbe fulltid med saken.

Drapsgåte

Det var 6. mai 2015 at Kripos fikk i oppdrag av Politidirektoratet (POD) å opprette en enhet som skal arbeide med alvorlige, uoppklarte saker.

Les mer om Tina-saken:

Vurderer anmeldelse etter henleggelse av Tina-saken

Politiet: - Vi har ikke gitt opp

Fire lyngdøler pågrepet og siktet for drap

Obduksjonen viste at den 20 år gamle kvinnen ble slått i hjel og mest sannsynlig fraktet fra et området under bybrua i Stavanger til funnstedet på Jæren.

Saken er aldri blitt oppklart, og er i dag en av flere drapsgåter som fortsatt plager politiet.

Selv om flere personer har vært siktet i den 16 år gamle drapssaken, har den aldri vært behandlet av en domstol.

Kjæresten siktet

Kjæresten (24) var den første som ble siktet etter at Tina ble funnet drept. Han var sammen med henne på byen i Stavanger kvelden hun sist ble sett, men har nektet straffskyld hele veien.

Riksadvokaten fant bevisene mot ham for svake. Det ble aldri tatt ut tiltale.

Etterforskningen ble gjenopptatt i fjor, da politiet på lydopptak fikk høre en mann fra Lyngdal tilstå drapet på Jørgensen, og samtidig trekke tre andre menn med bakgrunn fra Lyngdal med seg inn i drapssaken.

I fjor ble etterforskningen gjenopptatt og fire menn fra Lyngdal ble pågrepet. Her fra lensmannskontoret i Lyngdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Ifølge forklaringen var det de fire som sto bak drapet.

Mannen tilsto, de tre andre nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Saken mot dem ble på nytt henlagt som «intet straffbart forhold» for en drøy måned siden, etter at de sakkyndige fant at tilståelsen hans overveiende sannsynlig bygget på falske minner.

DNA-bevis sentralt

Blant de sentrale bevisene i saken da påtalemyndigheten tok ut siktelse mot den da 24 år gamle kjæresten til Tina Jørgensen, er DNA fra barnåler som ble funnet både på genseren til Tina, det antatte drapsåstedet og i bagasjerommet til bilen til kjæresten.

Det var første gangen DNA fra barnåler ble brukt som bevis.

Folkehelseinstituttet har fått tilgang på nye ekstraksjons- og analysemetoder som gjør det mulig å finne og trekke ut DNA, der teknologien på starten av 2000-tallet ikke strakk til.

I Kristin-saken fra samme tidsrom – da DNA-etterforskningen var ny og ukjent – førte nye analyser av biologisk materiale til domfellelse i september i år, 17 år etter at drapet fant sted.

Ber om tips

I dokumentene Riksadvokaten fikk oversendt da påtalespørsmålet skulle avgjøres i 2002, lå det dessuten rundt 1.500 sider avhør, resultat fra likhundsøk og den siktedes forklaring.

Politiet ønsker i denne saken tips fra personer som mener å ha nye opplysninger. Seksjon for alvorlige, uoppklarte saker ved Kripos har opprettet en egen tipstelefon og -post som kan benyttes: Tlf. 458 78 112 E-post: tips.coldcase@politiet.no