Politiet oppgir at de på bakgrunn av en samlet vurdering nå søker etter en antatt omkommet person. De er fremdeles i kontakt med mannens nærmeste pårørende.

Mannen har vært savnet i et døgn, etter at bilen hans ble tatt av et skred på FV 451 i Årnes i Jølster kommune. Det er opplysninger fra pårørende som gjør at politiet mener at mannen var i bilen som ble tatt av skredet. I tillegg skal vitner ha sett at bilen kjørte inn i skredet.

Situasjonen er fremdeles høyst uavklart etter at det gikk en rekke ras tirsdag ettermiddag og kveld. Fem av rasene var av større karakter. Disse sperret av en rekke veier og har ødelagt flere bygg og mye infrastruktur. Ifølge NTB er E39, som er hovedveien gjennom Sogn og Fjordane, stengt en rekke steder mellom Førde og Skei. Europaveien er også blitt skadd flere steder, og en rekke mennesker er isolert som følge av dette.

Statens vegvesen opplyser at veien ikke vil åpnes igjen for trafikk i løpet av onsdagen. Det samme gjelder flere andre mindre veier.

– Oppryddingsarbeidet har så vidt kommet i gang, så det er altfor tidlig å si noe om når de flomskadde veiene kan åpne, sier prosjektleder drift Lars Erik Karlsen i Vegvesenet.

Det finnes ennå ingen totaloversikt over ødeleggelsene i Jølster.

Politioverbetjent Wenke Hope sier at personene som tidligere ikke var gjort rede for, nå har blitt det.

Politiet jobber fremdeles med å evakuere personer ut av skredområdene når E39 åpner igjen.

– Vi er usikre på hvor mange det gjelder. På et tidligere tidspunkt gjaldt det over hundre personer, men det er et synkende antall, sier Hope.

Personer som bor i området, og som ikke er direkte rammet av skred, kan vende tilbake til husene sine. Det er ikke trygt å vende tilbake for de som bor på sørsiden av E39, ifølge Hope.

Slik ser det ut i Movika onsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opprettholder onsdag ettermiddag gult farevarsel for Vestlandet fordi det er ventet flere regnbyger utover onsdagen. Det er ventet opp mot 10 millimeter nedbør i timen.

Det ventes noen skred og enkelte store hendelser kan forekomme. Faren avtar utover dagen.

– Skredfaren er størst der bygene treffer, spesielt utsatt er områder som har åpne sår i terrenget etter gårsdagens hendelser, skriver NVE i varselet.

Ifølge VG viste Meteorologisk institutts mye brukte værmodell Arome at en uvanlig intens nedbør på over 50 mm i løpet av tre timer ville ramme Vaksdal- og Jølster-området tirsdag. Meteorologene valgte imidlertid å stole på en annen værmodell.

150 personer ble evakuert fra husene sine etter at de voldsomme vannmassene gravde seg gjennom boligområder tirsdag. Foto: Paul S. Amundsen

E39, som er hovedveien gjennom Sogn og Fjordane, er avskåret, og en rekke mennesker er isolert som følge av dette. Statens vegvesen opplyser onsdag ettermiddag at veien ikke vil åpnes igjen for trafikk i løpet av onsdagen.

Veivesenet sier også at arbeidet med å rydde de ødelagte veiene har kommet i gang enkelte steder.

– Oppryddingsarbeidet har så vidt kommet i gang, så det er altfor tidlig å si noe om når de flomskadede veiene i Sogn og Fjordane kan åpne. Informasjon om dette vil vi komme tilbake med utover dagen, sier prosjektleder drift Lars Erik Karlsen i Veivesenet. Onsdag ettermiddag forteller vaktsjef ved Alarmsentralen i Sogn og Fjordane Frode Korneliussen at de som har bilene parkert mellom Vassenden og Skei nå får båtskyss til bilen, og kan kjøre til Skei. Det skriver BT.

Geolog inn i rasområdene

Et helikopter ble onsdag formiddag sendt opp for å forsøke å få oversikt over skadene. Kort tid etter, ble det innført flyforbud i luftrommet over Vassenden i kommunen. Formålet er å sikre redningsinnsatsen fra luften, opplyser politiet i en pressemelding.

Mannskapet på redningshelikopteret fra Florø tok denne videoen av skadene i Jølster:

– Vi vil jobbe med å få redegjort for alle personene i området. Det er viktig å få ut lister til pårørende utenfor området som ikke får kontakt med sine nærmeste, sier ordfører Klakegg.

Alvorlig situasjon

Ifølge NTB har mannskaper fra nødetatene, luftambulansen, redningshelikoptre, Sivilforsvaret, samt frivillige organisasjoner har vært involvert i redningsinnsatsen så langt.

Ordfører Klakegg beskriver situasjonen som alvorlig.

– Men jølstringer er sindige folk og tar dette med fatning. Det har etter forholdene gått bra. Mange frivillige har stilt opp og gjort en fantastisk jobb, sier han.

Ambulanser ble innesperret

Flere biler ble innesperret på veiene mellom rasene. Folk som befant seg i disse bilene, ble nødt til å overnatte i bilene sine, ifølge politiet.

Tre ambulanser var blant kjøretøyene som ble sittende fast.

– Det var litt hell i uhell, fordi gjennom natten har vi ikke kunnet ta oss inn med helikopter. Derfor var det bra at de befant seg inne i området, slik at folk hadde tilgang på utstyr og ambulansepersonell gjennom natten, sier lensmann Fiske.

Det ble satt inn ekstra nattferger etter at flere veier ble stengt i rasområdene.

Store jordmasser har rast nedover fjellsiden i Jølster. Foto: HRS Sør-Norge

Manglende mobilnett skaper bekymring

Det bor rundt 1300 personer i de berørte områdene. Onsdag morgen var rundt 600 er uten strøm, ifølge Firda. Uværet har også ført til at 500 er uten internett.

Rasene har også rammet teletrafikken i området, noe som har medført at mange ikke har oppnådd kontakt med familie og venner som befinner seg der. Både Telenor og Telia har tidligere meldt om at flere basestasjoner er nede, noe som har gjort at store områder i kommunene Jølster, Førde og Gloppen har vært uten mobildekning.

Onsdag ettermiddag melder Telenor også om to brudd i fiberkabler, og om fem basestasjoner som er ute av drift som følge av jordskredene.

– Vi har lokalisert bruddene i fiberkabler, og nå i er vi i ferd med å vurdere skadeomfanget. Da vil vi se hvor lang tid det tar å reparere dette, sier informajonssjef Roald Orheim i Telenor til NTB.

Det er blitt opprettet krisetelefoner for de pårørende.

– Den manglende mobildekningen er det store problemet her, og alt må gå på nødnett, som begrenser kommunikasjonen veldig. Vi får veldig mange henvendelser fra pårørende fra hele landet, som ikke får kontakt med familie, sier Fiske.

Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 mellom Skei til Moskog i Jølster tirsdag kveld. Foto: Sølvi Kobbeltvedt / NTB scanpix

Sender pasienter til andre sykehus

Helse Førde opplyser i en pressemelding at de mange stengte veiene gjør det utfordrende for pasienter og personell fra nord og øst å komme seg frem til sykehuset i Førde.

AMK vil derfor sende pasienter fra Sogn til Voss eller Bergen. Pasienter fra Nordfjordeid blir sendt til Volda og Ålesund.

Fikk ikke kontakt

Aftenposten snakket tirsdag kveld med tre personer som driver hoteller og campingplasser i Jølster og som alle fortalte at de hadde problemer med å få kontakt med folk i det rasevakuerte området.

– Jeg får ikke tak i svigerforeldrene mine. De er heldigvis i god behold, men de er ikke på mobilnett, sier Sindre Årdal, direktør ved Thon Hotel Jølster og Førde, rundt klokken 19.30.

Svigerforeldrene hans har fast campingvogn ved Jølstraholmen camping, som ligger langs den evakuerte veien.

Her fra Vassenden sentrum. Byggefeltet i bakgrunnen er Årsetbakkane. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix