En flørtende vind stryker forsiktig over Lysefjorden og lager gåsehud på overflaten.

Elin Engelsvoll tar kikkerten ned. Hun står i andre etasje i av en hytte som balanserer helt på kanten av et stup. En trolsk furu kikker inn gjennom panoramavinduet.

45-åringen er ansatt som ny driftsleder for The Bolder og startet i jobben 1. desember.

Siden åpningen i 2020 har de to første hyttene vært omtrent fullbooket – til tross for at en overnatting koster 3900 kroner.

Kanskje ikke så rart når magasinet Forbes har rangert The Bolder som et av de 25 mest overraskende stedene å overnatte i verden.

Designhyttene ved Lysefjorden ble nevnt i samme åndedrag som bobler, kraner og andre spesielle overnattingsplasser i hele verden.

Elin Engelsvoll er ny driftssjef for The Bolder. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad
– Vi er fullbooket fra april ut september på de første hyttene, og håper på god respons på de nye. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

– Det traff en nerve. 80 prosent av gjestene er par som jakter spesielle opplevelser nær naturen. Mange er opptatt av kvalitet og design. Og det er veldig romantisk. Vi er fullbooket fra april ut september på de første hyttene, og håper på god respons på de nye, sier Elin Engelsvoll.

Kanskje handler det om følelsen av å fly inn og rede seg til?

Eller minner om den gangen man var liten og bygde hytte i et tre?

Eremitthytter og utedo

Opprinnelig var tanken å bygge eremitthytter med utedo.

Men så kjøpte Tom Bjarte Norland eiendommen på 170 dekar i Høllesliheia. Han eier Ålgård Offset, Norges største trykkeri, har investert i eiendommer og satset for første gang på reiseliv.

I bakhodet hadde han Juvet landskapshotell og Manshausen i Steigen da han planla noe som kunne supplere, ikke slåss med, eksisterende overnattingsbedrifter i regionen.

– Det er investert cirka 30 millioner kroner til nå, forteller Norland.

Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Norgeshus tegnet de to første hyttene på søyler, som svaier litt i kraftig vind.

De er bare 10 kvadratmeter på grunnflaten, og 14 kvadratmeter i andre etasje.

I denne knøttlille klossen er det stue og kjøkken i første etasje, mens andre etasje rommer bad og to soverom med dobbeltseng.

Snøhetta

Arkitektkontoret Snøhetta har tegnet det neste byggetrinnet som nå lanseres i markedet.

Tre nye hytter er ferdige. De er 40 prosent større enn de første, men grunnflaten er likevel bare 19 kvadratmeter.

På fritiden elsker den nye driftssjefen på The Bolder å fotografere, blant annet med drone. Slik ser Snøhettas nye hytte ut ovenfra. Foto: Elin Engelsvoll

Taket på de nye hyttene har fem sider. Formen er speilvendt ned i underetasjen, som står på et lavt betongfundament.

– Tanken er at bygningen skal være som en dråpe. Et vektløst objekt, som nesten ikke berører bakken, på vei ut i fjorden. Som en skihopper i svevet – der man ikke har bakkekontakt og virkelig kjenner suget, forteller prosjektleder Frank Denis Foray i Snøhetta.

– Dråpe? Ikke en kokong? Eller bikube?

– Dråpe var med tanke på en vektløs følelse. Kokong definitivt, eller kanskje bedre et trygt rede. Hver enkelt kan selv tolke opplevelsen.

Arkitekten har planlagt med tanke på at alt som er gjort skal kunne reverseres – slik at det i fremtiden er mulig å tilbakeføre området til nesten uberørt natur. Inngangen til hyttene er bestemt ut fra hvor de ligger i terrenget. Noen ganger oppe, noen ganger nede. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Under planleggingen bodde teamet fra Snøhetta i bobil i flere dager på heia. De fikk oppleve sol det ene øyeblikket, det neste skybrudd.

– Hver time er forskjellig. Det er flott når det regner, fantastisk når det snør. Dramatikken er der uansett.

Innvendig er det den dramatiske utsikten til fjorden som brettes ut gjennom store vindusflater.

Soverommet er plassert i første etasje. Det fører en trang trapp til 2. etasje hvor det er en kompakt stue og kjøkken.

– Det er veldig godt utført snekkerarbeid av lokale håndverkere. Man får følelsen av å være inne i et møbel. Varme, gode eikeoverflater, bad og kjøkken av høy kvalitet, sier arkitekten.

Atkomstene til hyttene er løftet over terrenget med gangbroer av rister laget av cortenstål, samt en forsiktig belysning for en mest mulig naturlig opplevelse, og kanskje viktigst av alt, et minimalt fotavtrykk i naturen. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Urskog

The Bolder ligger noen få minutters kjøring fra avkjørselen til verdensattraksjonen Preikestolen og grenser til en mer ukjent perle.

Hesten naturreservat er den største sammenhengende naturlige furuskogen på Sør-Vestlandet.

Krokete furutrær klorer seg fast på svabergene hvor jordsmonnet er skrint. Dette er rester av urskogen som en gang dominerte kysten av Europa.

Rundt hyttene ligger det strødd store vandresteiner fra istiden, som formet Lysefjorden for over 10.000 år siden.

Den siste hytta blir ferdig til våren. Med Bolder-hyttene har Snøhetta ønsket å fange dramatikken i overgangen mellom fjord og fjell. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Materialene til hyttene er fraktet inn med helikopter for å gi minst mulig inngrep.

Torv og vegetasjon er løftet til side og lagt tilbake.

Gjestene skal gå inn på belyste gangbaner, som er løftet opp og gir en følelse av å bevege seg over terrenget.

Nye stier er etablert og leder de sprekeste gjestene helt til Preikestolen.

– Vi har prøvd å jobbe mest mulig varsomt med den sårbare naturen og vise respekt for stedet, sier Frank Denis Foray i Snøhetta.

Selv om de nye hyttene er 40 prosent større, er de fremdeles bitte små. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Denne nisjen av norsk reiseliv har etter hvert fått flere prosjekter som forsøker å skille seg ut med arkitektur, design og ganske rare plasseringer.

Speilglasshytta WonderINN i Rælingen

Glasskuppelen Trones eye i Verdal

Birdbox Fauske

Trekronå – tretopphyttene på Ogna.

Woodnest i Odda.

Laagen på Østlandet.

Den prisbelønte hytta PAN på Finnskogen.

Å Auge i Telemark.

TreeTop Fiddan på Sørlandet.

Himmelhyttene på Stord

Ramnereiret i Sogndal.

Nå er det Elin Engelsvoll som har overtatt stafettpinnen ved Lysefjorden.

I mange år jobbet hun eiendomsbransjen og drev med utleie av kontorer for Smedvig.

– Det var kjekt, men jeg lengtet ut i naturen. Så dukket denne muligheten opp. Jeg har tidligere vært med på oppstarten av Spahotellet på Hjelmeland. Det passet ikke så godt da jeg fikk familie og barn. Nå når de har blitt store, har jeg fått litt mer frihet til å jobbe i reiselivsbransjen igjen. Jeg tenker at Lysefjorden har et enormt potensial. Det er utrolig vakkert her. Se de fine linjene, sier hun og følger kjølvannet etter en båt på vei inn fjorden.

Se flere bilder:

Engelsvoll er fra Klepp og bor i Tananger. Familien har akkurat kjøpt hytte uten innlagt vann på øya Rott utenfor Jærkysten. Eiendommen skal pusses opp i TV3-programmet Eventyrlig Oppussing, av programleder Halvor Bakke og hans snekkerteam.

– Jeg er slukt inn i hyttekonsepter på flere nivå. The Bolder er skalerbart. Kanskje kan det utvikles lignede konsepter andre steder i regionen, eller landet.