OSLO: Den 23 år gamle studenten skal ha hatt en sentral rolle i det som blir betegnet som norgeshistoriens største overgrepssak. Fengslingen i Bergen tingrett er i tråd med politiets begjæring.

23-åringen ankom fengslingsmøtet med hette over hodet. Han var ikke til stede under avsigelsen av kjennelsen senere på ettermiddagen, og har formidlet at han tar betenkningstid når det gjelder ankespørsmålet.

Etter at første del av fengslingsmøtet var over, opplyste 23-åringens forsvarer Jostein Alvheim til flere medier at klienten nekter straffskyld etter siktelsen.

– Det hele er svært belastende og en påkjenning for ham, sier Alvheim til NRK.

foto
Advokat Jostein Alvheim forsvarer den 23 år gamle studenten som ble fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett mandag. 23-åringen erkjenner ikke straffskyld. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

23-åringen har bare avgitt en kort forklaring til politiet. Han vil ikke forklare seg ytterligere før han og advokaten får vite det fulle omfanget av siktelsen.

Politimann suspendert

Politimannen som ble siktet i forbindelse med Dark Room-aksjonen er 23-åringens far, men faren har ingen egen rolle i sakskomplekset. Politiet har ikke funnet forbindelser mellom ham og de andre siktede, etter det NTB forstår. Tjenestemannen stiller seg uforstående til siktelsen for befatning med overgrepsmateriale.

Ifølge VG skal det dreie seg om en tekst med seksuelle framstillinger av barn.

foto
Illustrasjon fra Vest politidistrikt med informasjon om personer tilknyttet pedofilinettverket som er rullet opp. Foto: Illustrasjon: Politiet / NTB scanpix

– Min klient er ikke blitt foreholdt nøyaktig hva han skal ha lest, men han kan ikke forstå at han skal ha oppsøkt noe som er straffbart, sier forsvarer Vegard Austgulen.

51 menn siktet

Til sammen 51 menn er så langt kommet under etterforskning etter at Vest politidistrikt iverksatte Operasjon Dark Room i fjor høst. Det var analyser av databeslag gjort hos en 22 år gammel mann som førte til funn av store mengder kontaktinfo til andre nettbrukere.

Videre analyser har så langt avdekket flere store nettverk av menn som produserer, deler og besitter overgrepsmateriale – og som til dels selv forgriper seg på til dels svært små barn.

Operasjonen i Vest politidistrikt har ført til at politifolk over så å si hele landet nå etterforsker én eller flere saker som har sitt utspring i Operasjon Dark Room.

foto
Bildet illustrerer 5.500 brukernavn som politiet knytter til samtaler og bildedeling i dataprogrammer. Samtalene og bildedelingen er relatert til overgrep mot barn og seksuelle framstillinger av barn. Flesteparten av brukernavnene er norske brukere. Politiet jobber nå med å identifisere dem. Foto: Illustrasjon: Politiet / NTB scanpix

Ifølge en oversikt fra Vest politidistrikt er ikke Oslo politidistrikt omfattet av saken. Heller ikke Agder politidistrikt er representert på oversikten, men politiadvokat Ingrid Thorsen i Agder-politiet opplyser til NRK at de nettopp har fått overført en sak de betegner som alvorlig og som blir prioritert høyt.

Det mørke nettet

Etterforskningen pågår fortsatt og kan øke i omfang ettersom den retter seg mot kriminelle nettverk i det mørke nettet, hvor deltakerne kryptert og i skjul har drevet utstrakt distribusjon av overgrepsmateriale.

Flere av dem skal selv ha begått overgrep, andre har bestilt livesending av overgrep mot barn, mens ytterligere andre i stor utstrekning har fantasert om og planlagt voldtekter av små barn.

I en chattelogg som politiet har offentliggjort, legger to menn en detaljert plan om å voldta en liten jente og forsikrer hverandre om viljen til å gjennomføre planen:

Person 1: «men er du like seriøs som meg om dette?»

Person 2: «jepp, altså det må planlegges ned til punkt og prikke, men hvis planen er så å si feilfri så er jeg med».

foto
Nettverkskart laget av åtte kontaktlister i dataprogrammer. Brukerne knyttes bl.a. til straffbar chat og bildedeling. Kartet er laget i forbindelse med opprullingen av pedofilinettverkene som Bergens-politiet jobber med. Foto: Illustrasjon: Politiet / NTB scanpix