KRISTIANSAND: Politimester i Agder, Bjørn Hareide, har i sin høringsuttalelse til Sjødirektoratets forslag om obligatorisk båtførerbevis, kommet med flere forslag om hvordan ulykker på sjøen kan reduseres.

Hareide skriver at han føler mandatet i dikretoratets arbeidsgruppe med obligatorisk båtførerbevis kunne vært noe utvidet. Han vil nemlig at flere tiltak enn å innføre obligatorisk båtførerbevis, bør iverksettes umiddelbart. Viktigst er muligheten for å inndra båtlappen.

— Hovedsaken for oss i politiet er at vi må få et regime som gjør det mulig å inndra båtlappen, sier Bjørn Hareide, politimester i Agder, til fvn.no.

Konsekvenser

Ved å kunne inndra båtlappen håper han at det blir slutt på tilfeller av saker der folk blir tatt med promille den ene dagen, for å så bare få et forelegg og kjøre videre igjen neste dag.

— Sjødirektoratet mener at en slik ordning ikke kan iverksettes med en gang, men for meg er dette helt nødvendig. Vi må kunne vise folk at det får konsekvenser å kjøre uvettig i båt, sier han.

Promillegrense på 0,2

Han ønsker også en lavere promillegrense.

— Alkohol til sjøs er et økende problem, og stadig flere blir tatt for promillekjøring. Derfor føler jeg at man bør revidere promillegrensen til sjøs. Jeg mener det bør tenkes i retning av en promillegrense på 0,2, sier Hareide til fvn.no.

Dermed slutter Hareide seg til Motorførernes avholdsforbund, som også ønsker grensen på 0,2 , og flere politikere, som tidligere i sommer har argumentert for at grensen bør ligge på 0,2.

Sammenlikner med E 18

Større og raskere båter gjør at man trenger strengere regler til sjøs, mener Hareide. Derfor ønsker han at satsene for forenklede forelegg, særlig i forhold til fart, bør revideres.

— På en god ”smeigedag” her på Sørlandet er det ikke den store forskjellen på E 18 og på sjøen, sier politimesteren.

Sjøfartsdirektoratet legger neste år frem forslag til ny lov om obligatorisk båtførerbevis. Loven blir tidligst innført i 2008. Du kan lese Bjørn Hareides høringsuttalelse til Politidirektoratet her.

Hva mener du om Hareides forslag? Skriv din mening her!