Tina Jørgensen var 20 år da hun ble drept i Stavanger i september 2000. Foto: Privat

Politiet var i oktober/november i fjor ferdig med den nye etterforskningen av drapet på Tina Jørgensen (20) i 2000.

Påtaleansvarlig jurist i politiet, politiinspektør Unni Byberg Malmin, innstilte på henleggelse da hun sendte saken over til statsadvokat Folke Åmlid, og i begynnelsen av desember ble den sendt videre til Riksadvokaten for endelig avgjørelse.

Tirsdag får Aftenbladet opplyst at Riksadvokaten har gitt ordre om at saken skal henlegges.

52-åringen fra Karmøy som forrige mandag ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs (17) i 1995, var også siktet for drapet på Jørgensen. Nå er altså denne siktelsen henlagt, og drapet er dermed fortsatt uoppklart.

I tråd med innstillingen

Åmlid sier til Aftenbladet at de pårørende er underrettet om Riksadvokatens avgjørelse. Avgjørelsen er i tråd med både politiets og statsadvokatens innstilling i saken.

– Riksadvokaten kan ikke se at det på nåværende tidspunkt foreligger etterforskningsskritt som i rimelig grad av sikkerhet vil bidra til å opplyse saken, sier Åmlid til Aftenbladet.

Statsadvokat Folke Åmlid sier det fortsatt er et mål å oppklare Tina-saken. Foto: Pål Christensen / Aftenbladet

Videre sier statsadvokaten at det fremdeles er et mål å oppklare saken.

– Politiet må følge opp tips og nye opplysninger med etterforskning. Politiet må også selv vurdere om nye etterforskningsskritt skal gjennomføres, sier Åmlid.

Riksadvokatens avgjørelse vil oversendes politiet i løpet av dagen.

– Veldig skuffende

– Dette var en skuffelse. Men samtidig var vi forberedt på at dette ble utfallet i denne omgang, basert på det bevisbildet som forelå og som vi har blitt presentert for, sier Kjersti Jæger, bistandsadvokat til Tinas mor, Torunn Austdal Rasmussen til Aftenbladet.

Bistandsadvokat Kjersti Jæger. Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

Flere menn har gjennom årenes løp vært siktet for drapet, men siktelsene har blitt frafalt.

– Det har blitt noen skuffelser etter hvert. Hvordan tar mor til Tina dette?

– Det er vanskelig og en stor belastning. Når du ikke får svar, er det vanskelig å komme videre. Innimellom er det litt optimisme, og så kommer skuffelsen likevel. Det er tøft å stå i dette.

– Statsadvokat Åmlid sier det fortsatt er et mål å oppklare saken. Går det an å tro på det?

– Jeg vil påstå det. Så lenge det er oppmerksomhet rundt saken, og det kommer nye tips, vil alltid håpet være der. Det at statsadvokaten uttaler seg som han gjør, er det ingen tvil om at mange jobber mot en oppklaring.

Jæger sier det er mange som hadde håpet at saken nå endelig fikk en løsning.

– Ingen kan forstå hvordan dette føles

Tinas mor har levd med oppturer og nedturer i over 22 år.

– Hun er veldig glad for at hun er engasjert i politikken, slik at hun har noe meningsfylt å fylle dagene med. Det hjelper henne å være opptatt med andre ting, sier bistandsadvokaten.

– Ingen av oss kan forstå hvordan dette føles, og hvordan det er å leve med en sånn sak i så mange år.

Torunn Austdal Rasmussen var til stede under Birgitte-saken i vinter. Hun hadde håpet på at det nå også kunne komme en avklaring i saken om drapet på datteren sin, Tina. Foto: Pål Christensen

Ingen kan forstå hvordan dette føles, og hvordan det er å leve med en sånn sak i så mange år.

– Ikke grunnlag for anklagen

Advokat Stian Bråstein, en av 52-åringens forsvarere, er ikke overrasket over henleggelsen.

Advokat Stian Bråstein. Foto: Kristian Jacobsen

– Dette samsvarer med innstillingen fra politiet og de vurderingene vi selv har gjort over lang tid. Etterforskningen har ikke gitt grunnlag for en slik anklage mot vår klient, sier Bråstein.

52-åringens andre forsvarer, advokat Stian Kristensen, er heller ikke overrasket over henleggelsen.

– Det er fullstendig som forventet. Det jeg reagerer på er at Riksadvokaten har brukt over to måneder på å komme frem til dette. Denne siktelsen har hengt som en skygge over vår klient. Det er uforståelig at Riksadvokaten har brukt så lang tid på å henlegge en sak hvor det ikke er fnugg av bevis, sier Kristensen.

Advokat Stian Kristensen. Foto: Pål Christensen

Verken han eller Bråstein har rukket å snakke med deres klient, som sitter i varetekt i påvente av at ankesaken i Birgitte-saken kommer opp i Gulating lagmannsrett til høsten.

– Mener du at det ligger en form for taktikkeri bak at påtaleavgjørelsen i Tina-saken kommer først etter at dom har falt i Birgitte-saken?

– Det skal jeg ikke spekulere i, men jeg registrerer at Riksadvokaten har brukt betydelig lengre tid enn politiet og statsadvokaten gjorde i Tina-saken. Ut fra bevisbildet i Tina-saken stusser jeg på hvorfor ikke henleggelsen kom for lenge siden, sier Kristensen.

Ikke bevis

Da politiet 3. september 2021 gjorde det kjent at 52-åringen to dager tidligere var pågrepet, siktet for drapet på Birgitte Tengs, ble han samtidig gitt status som mistenkt i Tina-saken. Politiet hadde ikke tilstrekkelige bevis til å sikte ham, men fortsatte etterforskningen av drapet i Stavanger parallelt med etterforskningen av drapet på Tengs.

I fjor sommer ble statusen endret fra mistenkt til siktet, men det ble gjort av formelle årsaker i forbindelse med tidligere skjult etterforskning.

Politiet har ikke hatt noen tekniske spor som kunne kobles til 52-åringen. Jørgensen ble funnet drept i en kum ved Bore kirke over en måned etter at hun forsvant, sist sett i Stavanger sentrum ved 01.30-tiden natt til 24. september 2000. Den lange tiden som gikk før hun ble funnet, gjorde det vanskelig å finne spor på henne.

Hun ble trolig drept under Bybrua på Grasholmen. Heller ikke der ble det funnet spor etter drapsmannen. Før liket ble funnet 26. oktober 2000 i forbindelse med etterforskningen av TS-ranet, var politiets hovedteori at hun enten hadde forsvunnet frivillig eller begått selvmord.

52-åringen har hele tiden nektet enhver befatning både med drapet på Tengs og Jørgensen.

Han var i Stavanger den helgen Jørgensen ble drept, og kjørte rundt i distriktet, men det har aldri vært funnet bevis som kunne knytte ham verken til åstedet på Grasholmen eller funnstedet i Klepp.

– Legges ikke vekk

Riksadvokatens henleggelse kom mandag 13. februar. Dagen etter ble den oversendt Sør-Rogaland politidistrikt. Politiinspektør Unni Byberg Malmin sier til Aftenbladet at etterforskningen av saken har vært omfattende og bred.

– Vi har gjort alt vi kunne gjøre på nåværende tidspunkt, sier Malmin, som konstaterer at Riksadvokaten har kommet til samme konklusjon som hun gjorde i sin innstilling.

Politiinspektør Unni Byberg Malmin. Her sammen med etterforskningsleder Dag Uppheim i Kripos Cold case-gruppe. Foto: Pål Christensen

Videre sier Malmin at politiet ikke så grunnlag for ytterligere etterforskningsskritt. Det har ikke statsadvokaten eller Riksadvokaten heller sett.

– Men igjen, vi legger ikke vekk denne saken. Påtaleansvarlig jurist og etterforskningsleder vil jobbe med denne helt til vi er i mål, og så lenge vi er ansatt i politiet. Det er føringene som er gitt. Vi har en svært lav terskel for å følge opp og etterforske det som tilflyter oss av tips og opplysninger. Vi er lovet de ressursene vi trenger til å gjøre dette, sier politiinspektøren.

Hun sier videre at politiet har god kontroll på informasjonen som er mottatt i saken.

– Vi har et inderlig ønske om å kunne gi svar til de etterlatte, sier Malmin.