BERGEN: 20-åringen som døde i skipsarresten på MS «Bergensfjord» døde av alkoholforgiftning. Det bekrefter dansk politi tilBA.

Obduksjonsrapporten viser at mannen hadde en promille på 4,4. – Det er en svært høy promille. Til sammenligning kan vi si at én i promille er det vi gjerne anslår som en vanlig festpromille. Hvis du har 1,5 er de fleste betydelig full. Over tre i promille kan føre til pustestans og død, sier Merete Vevelstad er overlege ved Folkehelseinstituttets divisjon for rettsmedisin— og rusmiddelforskning tilBA.

Direktør i Fjord Line, Ingvald Fardal, beskriver saken som tragisk.

— Vi vet at han døde av alkoholforgiftning og vi vet at han og en venn hadde med en del alkohol fra Danmark som de satt og drakk i lugaren, sier han til Aftenposten.

Drikkeforbud

Dødsfallet fører nå til at Fjord Line, som eier MS «Bergensfjord», endrer sine rutiner.

Selskapet som seiler til Danmark fra flere havner på Sørlandet og Vestlandet, innfører nå forbud mot å drikke alkohol i lugarene på alle sine skip.

– Forbudet gjelder all drikke kjøpt på land, eller i taxfree-butikken om bord, sier Ingvald Fardal, direktør i Fjord Line til BA.

På spørsmål om hvordan de skal håndheve de nye reglene, svarer han:

— Vi kommer ikke til å gå fra lugar til lugar for å kontrollere dette, men vi har muligheten til å gripe inn dersom vi oppdager at det er støy i en lugar. I praksis blir det gjerne støy når man drikker alkohol i lugaren, og vi vil da kunne reagere og konfiskere alkoholen.

— Vi vil også henge opp et oppslag der det står at det ikke er lov å drikke medbrakt i lugaren, sier Fardal til Aftenposten.

Drakk på lugaren

20-åringen ble satt i skipets arrest da det gikk mot kai i Bergen mandag 22. april.Morgenen etter oppdaget en ansatt at 20-åringen var livløs.

Livet sto ikke til å redde.

Fardal sier til BA at 20-åringen var på stigende rus da han ble satt i arresten.

Selskapet har i etterkant av hendelsen fått kritikk for å ha for dårlig kontroll med skipsarresten.

Divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet er en av Norges fremste eksperter på rusforgiftning. Han har flere ganger kritisert politiets rutiner i forbindelse med rusrelaterte dødsfall i politiarrestene.

— Det er vanskelig å stå utenfor en celledør og vurdere om en person sover eller er bevisstløs. Man kan ikke være sikker uten å gå inn og sjekke. Det bør være et minstekrav at man ser nærmere på vedkommende, har Mørland sagt tilBergens Tidende.

Arresten var videoovervåket, men mannskapet på broen og i resepsjonen oppdaget ikke noe galt. Bildene er ikke lagret

— I våre interne regler praktiserer vi kontroll hver halvtime, og det ble også gjort i dette tilfellet. Det var ikke noe som tydet på at noe var galt, før nattevakten oppdaget at det var en krisesituasjon og slo alarm klokken 07.50, har Fjord Line-direktøren tidligere uttalt til Bergens Tidende.