Uvær gir stengte veier, veltede trær og 2500 uten strøm i Agder

Flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt på grunn av uvær. Vinden veltet trær slik at 2500 kunder er uten strøm i Agder søndag.

Publisert:

Flere trær har blåst over ende i den kraftige vinden søndag. Foto: Stian Schille Olsen

Snøvær og vind på E6 ved Hjerkinn på Dovrefjell søndag formiddag. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix

Trær i veien i Agder Foto: Stian Schille Olsen

Flere biler fikk store skader da et tre blåste over ende i Nybyen i Drammen søndag morgen. Foto: Joakim Fjeldli / NTB scanpix

  • NTB
  • Ina Stavrum
  • Jan Oddvar Eide
Denne artikkelen er over seks år gammel

OSLO: — Sterk vind siden søndagsnatta har ført til at et par tusen kunder har vært uten strøm, forteller kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi.

Sterk vind

— Vi har mye folk ute for å ordne opp, slik at folk får strømmen tilbake fortløpende. Problemet er at det blåser godt langs hele kysten i vestfylket og i indre strøk. Vinden feier med seg trær som ramler ned på linjene. Så problemene forflyttet seg. Når noen har fått igjen strømmen, så har andre mistet strømmen andre steder. Natt til søndag var det kunder i Bykle og Valle som var uten strøm, men de har nå fått strømmen tilbake, forteller Altmann.

AGDER ENERGI: Kommunikasjonsdirektør Christian Altmann Foto: FVN Arkiv

Værvarselet indikerer at den kraftige vinden skal roe seg.— Det er vanskelig å si når alle får strømmen tilbake under slike forhold. Men det ser ut til at vinden løyer, og da kan vi få en ende på dette i løpet av kvelden, sier han.

Trær i veien

Trær i veien i Agder Foto: Stian Schille Olsen

Vegtrafikksentralen har søndag fått melding om veltede trær på ni veistrekninger i Agder. Veiene har vær delvis sperret og har skapt problemer for trafikken.Politiet meldte i 10.00-tiden søndag at et tre lå over veien ved Skolandsvannet i Lyngdal.

Veitrafikksentralen sendta da ut sine mannskaper for å rydde opp.

På riksvei 9 var det også flere trær som falt overende i dag.

Stian Schille Olsen, som har tatt bilder for Fædrelandsvennen, forteller at han så fire trær i veibanen på strekningen mellom Skomedal og Storestraum søndag.

Her er det ryddet vekk trær i veien i Agder

653 mellom Åpta og Lyngdal.

42 mellom Tonstad og Steinsland.

271 på Askland på grensa til Telemark.

413 på Hillestad mellom Myklandsdalen og Dølemo.

43 En løs leider har skapt problemer.

272 på Dølemo.

680 på Sande i Farsund.

404 Søre Herefos.

E 39 Stein og trær på Kvinesheia. Strekningen er ferdig ryddet.

Stengte veier

E6 over Dovrefjell ble stengt tidlig søndag morgen. Det skal gjøres en ny vurdering ved 19-tiden, men ifølge Gudbrandsdal politidistrikt er utsiktene for åpning av veien søndag dårlige.

Fylkesvei 51 over Valdresflye er også stengt, og ifølge meldingene fraStatens vegvesenblir den ikke åpnet søndag.

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for kjøretøy under 7,5 tonn, og for tyngre kjøretøy er det kolonnekjøring. Riksvei 13 over Vikafjellet har vært stengt på grunn av uvær, men søndag formiddag ble det åpnet for kolonnekjøring. Kolonnekjøring er det også på E134 Vågslidtunnelen-Haukelitunnelen.

På riksvei 15 over Strynefjellet var det tidligere søndag kolonnekjøring, men den ble åpnet for fri ferdsel på ettermiddagen.

To tog på Bergensbanen ble ifølgeNRKto timer forsinket etter at et tre falt over kjøreledningen ved Vikersund.

Kuling i innlandet

Den kraftige vinden i Sør-Norge skyldes et lavtrykk som passerte natt til søndag, forklarer statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

– Det har vært kuling mange steder i innlandet. Sånn blir det ofte når vinden kommer fra nordvest, sier Walløe til NTB.

Enkelte steder er det målt så kraftig vind som 20 meter per sekund.

– Det er mye til å være innlandet, forteller meteorologen.

Søndag ettermiddag lå lavtrykket over Finland.

– Nå ser det mye roligere ut. Det verste skal være over, kunne Walløe fortelle ved 13.30-tiden.

For mandag ser vindforholdene betydelig mindre dramatiske ut for Østlandet.

– Det blir litt mer vind på Vestlandet og i Trøndelag. Vi kan vente liten kuling på kysten, men det er ikke uvanlig, forteller meteorologen.

Strømbrudd

IfølgeAdresseavisengjør uvær søndag at en del kunder er uten strøm i Stjørdal, Inderøy, Snåsa, Levanger, Vikna og Namsos i Nord-Trøndelag, samt i Malvik, Agdenes, Snillfjord, Frøya, Hitra og Skaun i Sør-Trøndelag. Til sammen dreier det seg om flere tusen husstander.

Vinden merkes godt på det sentrale Østlandet. I Drammen ble flere biler skadd da et tre veltet i Nybyen, mens politiet i Follo rapporterer om minst 70 trær som har falt og må fjernes fra veier.

Julegrana falt

Sunnmøre politidistrikt melder at flere trær har falt over veier i området, og i Ålesund er julegrana på St. Olavs plass blåst over ende. Også i Kongsberg har vinden tatt julegrana på Kirketorget, melderLaagendalsposten.

Ingen ble skadd da et tre falt over et hus med flere boliger på Rasta i Akershus søndag formiddag, ifølgeRomerikes Blad.

I Stokke i Vestfold mistet over 500 kunder søndag strømmen etter at høyspentlinjen mellom Askehaug og Arnadal falt ut, skriverTønsbergs Blad. I Tønsberg har vinden også ført til at flere konteinere har falt i vannet ved Kaldnes.

Publisert:

Les også

  1. Veltede trær på ni veistrekninger i Agder

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.