Stoltenberg-regjeringen ville sende Krekar til Kurdistan

Stoltenberg-regjeringen forsøkte sist vinter å få til en avtale med irakiske myndigheter om å sende fengslede mulla Krekar til Kurdistan.

Publisert: Publisert:

Stoltenberg-regjeringen forsøkte sist vinter å få til en avtale med irakiske myndigheter om å sende fengslede mulla Krekar til Kurdistan. Foto: NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

OSLO: Daværende statssekretær i justis— og beredskapsdepartementet, Pål K. Lønseth (Ap), diskuterte forslaget med sin irakiske kollega og viseutenriksministeren, skriverAftenposten.

Krekar fikk utvisningsvedtak i 2007 og soner nå en dom på to år og ti måneders fengsel i Norge. Dersom Krekar skal sendes tilbake til Irak, ønsker norske myndigheter en garanti om at en eventuell dødsstraff mot Krekar ikke blir fullbyrdet og at han ikke blir torturert i fangenskap. Men dette kunne ikke irakiske myndigheter garantere.

En ny løsning som innebar at Krekar sendes til Erbil i de kurdiskdominerte områdene i Irak, ble ifølge Aftenposten skissert på møtet i februar. Spørsmålet om garanti ville dermed overlates til Kurdistan som et kurdisk anliggende.

Jobber parallelt

Tanken til norske myndigheter var ifølge Aftenposten at det kunne være politisk lettere å få en garanti mot dødsstraff og tortur fra kurdiske myndigheter i Erbil, siden problemet med terror er langt mindre der enn i resten av Irak. Dessuten skal tidligere fiender i Nord-Irak være på talefot, skriver avisen.

Men en slik avtale viste seg å være umulig. Norske myndigheter mener samtidig at det må vurderes hvor sikre eventuelle garantier vil være, og frykter at slike garantier ikke vil bli holdt.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsker ikke å si noe om status i Krekar-saken og når man håper å kunne få til en eventuell utsendelse.

– Krekar sitter i fengsel, og der blir han sittende inntil videre. Regjeringen jobber parallelt i flere spor for å sikre at Krekar blir sendt ut så raskt som mulig, sier han.

Frivillig retur

Krekars advokat Brynjar Meling, sier klienten ønsker å reise tilbake til Kurdistan og bli politiker.

– Krekar har ett ønske, og det er å komme hjem til Kurdistan og bli politiker der, så her er det felles interesser, sier Meling.

Han mener en uttransportering bør skje i dialog med Krekar selv, og at det på «den rette måten» er mulig å få til en frivillig retur.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.