De tre, to tsjetsjenere og en tyrker, ble pågrepet torsdag i havnebyen Cádiz sør i Spania og i Ciudad Real sør for hovedstaden Madrid. Én av de tre er en svært erfaren bombebygger, sier den spanske innenriksministeren Jorge Fernández Díaz.

— Det finnes klare indikasjoner på at de som er pågrepet, kan ha planlagt et angrep i Spania eller Europa, sa innenriksminister Fernández på en pressekonferanse i Madrid torsdag. Han avkreftet rykter om at det var funnet gift på eller hos de arresterte.

— Dette er en av de mest omfattende etterforskningene som er gjort mot terrorgruppen al-Qaida på internasjonalt nivå hittil, tilføyde han. Flere muslimske ekstremister er pågrepet i Spania de siste årene, men ifølge spansk presse er dette første gang de arresterte har hatt sprengstoff.

I mars ble en person arrestert i Valencia øst i Spania, mistenkt for terrorvirksomhet og forbindelser til al-Qaida. Den saudiarabiske mannen ble kalt «al-Qaidas bibliotekar» og skal ha drevet et stort jihadistforum.

Den 11. mars 2004 detonerte terrorister bomber på fullpakkede forstadstog i Madrid. I alt 191 mennesker ble drept og nesten 2.000 skadd i dette angrepet, som ble gjennomført av en lokal gruppe islamistiske ekstremister i al-Qaidas navn. (©NTB)