OSLO: Meklingen for rundt 600.000 ansatte i stat og kommune brøt sammen natt til torsdag. Mellom 25.000 og 30.000 arbeidstakere er i streik. Det får mange ulike følger for tjenestetilbudet til innbyggerne, men først og fremst er det nok barnefamiliene som vil merke streiken.

Unio – som blant annet organiserer lærere og førskolelærere – har tatt ut 8.500 ansatte ved 459 virksomheter i 14 kommuner. Blant dem er Bergen, Tromsø og Trondheim. Oslo kommune er et eget tariffområde. Partene møtes etter planen for å fortsette meklingen klokken 9 torsdag morgen, men det går mot streik også i hovedstaden.

Ifølge oversikten fra Unio er det ingen skoler eller barnehager i Agder-fylkene som blir rammet av streiken.

Rammer bredt

– Det er kommunens ansvar å informere innbyggerne. Det er den enkelte arbeidsgiver som må svare for hvilke konsekvenser denne streiken får, sier Utdanningsforbundets leder Mimi Bjerkestrand til NTB.

LOs største forbund i offentlig sektor, Fagforbundet, har tatt ut ansatte i så å si alle norske kommuner. I første omgang rammes kommunal administrasjon, parkeringsselskap, renovasjon og havnevesen.

En streik vil også berøre tilbudet ved sykehjem og hjemmetjenester flere steder i landet. Departementer, direktorater og offentlige etater vil også bli rammet, i likhet med høyskoler og universiteter.

Et forsinket skatteoppgjør kan bli resultatet av en streik blant de ansatte i Skatteetaten. Cruisetrafikk, øvrig skipsfart og oljeraffineriet på Slagen vil også få problemer fordi ansatte i lostjenesten i Oslofjorden tas ut i streik.

Politiet, Vervarslinga på Vestlandet, Tollvesenet og Kriminalomsorgen vil også rammes, blant annet ved at innsatte ved Bjørgvin fengsel må flyttes til andre fengsler.

Gir regjeringen skylda

Da meklingen for de statsansatte brøt sammen, var det heller ikke noe grunn for de kommuneansatte å diskutere videre. Storstreiken var et faktum straks etter klokken 4 natt til torsdag.

– Regjeringen har kastet landet ut i storstreik, og det hadde vel de færreste trodd på forhånd, sier Unios forhandlingsleder i staten, Arne Johannessen til NTB.

– Det var nesten ingen bevegelse, og det er spesielt. Når vi ikke engang blir tilbudt det samme som frontfaget i konkurranseutsatt industri fikk, da er svaret enkelt, fortsetter han.

Det ble meklet om både lønn og prinsipper, men til slutt ble altså helheten i tilbudet fra staten for dårlig for arbeidstakerne. En ramme på like under 4 prosent holder ikke for organisasjoner som hadde langt større ambisjoner.

Fagforbundets Jan Davidsen konstaterer at det er streik i kommunene også. Men LO-toppen, som sitter i Aps sentralstyre, skylder ikke like tydelig på regjeringen.

– Vi fikk ingen skisse å ta stilling til. Dermed er streiken et faktum. Det er kommunenes organisasjon KS vi har forholdt oss til, sier han.

Overrasket

Fra før har regjeringen rasende bønder på nakken. Nå har den fått en storstreik i fanget. Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) innrømmer at situasjonen er krevende.

– Vi ønsker oss aldri streik, men jeg er veldig overrasket over utfallet. Vi la fram et godt og anstendig tilbud som ville ha gitt betydelig reallønnsvekst for alle i offentlig sektor, sier hun til NTB.

Aasrud hevder en førstekonsulent i staten ville ha fått inntil 20.000 kroner i lønnstillegg med tilbudet fra staten. Hun er heller ikke enig i at de offentlig ansatte ble tilbudt mindre enn de ansatte i industrien.

– I revidert nasjonalbudsjett har vi sett på oppgjørene som er avsluttet og anslått lønnsveksten til 3,75 prosent. Men vi registrerer at det er svært høye krav i offentlig sektor nå, sier hun.

Akademikerne er den eneste av de fire hovedsammenslutningene som ikke har brutt meklingen med staten. Organisasjonen er heller ikke i streik i kommunene, men lønnsforhandlingene har tatt en pause som følge av konflikten i staten.

1000 streikeklare i Agder

381 ansatte i Aust-Agder og 693 i Vest-Agder er blant dem Fagforbundet tar ut i streik.

— Vi lager streikelister og gjør oss klare til å stå imot. Vi informerer dem som skal ut i streik om hvorfor vi streiker. Folk er motivert for streik, sa streikeleder Inger Johanne Engmark i Fagforbundet Sørlandet (fylkeskommunen) til Fædrelandsvennen tidligere denne uken.

Fylkesleder Roy Gyberg i Fagforbundet i Vest-Agder sa til Fædrelandsvennen i går at folk flest ikke vil merke streiken i første omgang.

— Det første uttaket gjelder først og fremst ramme administrative tjenester, som ikke rammer publikum i først omgang. Derfor vil ikke vanlige folk merke streiken, før en eventuell opptrapping.