Store styrker jobber med søket etter de fem savnede etter Hercules-ulykken i Sverige, skriver Aftenposten.no.

— Det siste er at et norsk Sea King redningshelikopter jobber for å ta seg inn i området. Så er det et Orion-fly som leter i stor høyde og ser etter åpninger i været. Så fort vi får muligheten tar vi oss inn i området, sier Tobias Nicander, presseofficer ved Sjö- og Flygräddningscentralen til Aftenposten.no klokken 09.00. I tillegg står tre helikoptre på bakken og avventer værforholdene.

Lokalavsien Norrländska Socialdemokraten meldte rundt klokken 10.30 at det helikoptersøket er innstilt på grunn av dårlig vær. Journalister som har tatt seg opp til fjellstasjonen på Kebnekaise blir nå fraktet ned til Nikkaluokta, nærmest veiforbindelse til Kiruna.

Ifølge svenske redningsmyndigheten er det skredfare fire i området. Skalaen går fra en til fem, der fem er den største faren.

Stor skredfare

Det er nå 37 personer som leter i området, både på snøscooter og på ski. Forsvaret har store ressurser i området i forbindelse med øvelsen Cold Response. De er klare til å ta seg inn i området ved behov.

Skredfaren er imidlertid så stor at man kun sender inn de mest erfarne letemannskapene.

— Letemannskaper er inne i området på ski og scootre. Det er vante fjellreddere. Det er sivile, svenske redningsmannskaper som er inne i området, sier Nicander.

Fem ganger to kilometer leterområde

Det er den svenske redningstjenesten som leder operasjonen, med støtte fra den norske Hovedredningssentralen i Bodø.

I løpet av natten har redningshelikoptre sjekket ut et området der det ble observert varmesignaler, uten hell. Men redningsledelsen har klart å avgrense leteområdet basert på analyser.

- Vi har gjort et søkeområde som er fem ganger to kilometer. Det ligger ved Drakryggen, som er nord for Kebnekaise-massivet.

Forsvarssjef Harald Sunde følger redningsaksjonen tett.

– Vind og snø har gjort redningen meget krevende. Vi har F-16 fly i lufta for å skape et bilde over terrenget og situasjonen. På bakken ledes redningsaksjonen av svenske styrker, men også norske styrker er involvert, forteller Sunde til Forsvarets egne nettsider.

Han sier det kan ta tid å finne det savnede flyet.

Offentliggjorde bilder

Forsvaret offentliggjorde fredag formiddag bilder av de savnede:

  • Ståle Garberg, Kaptein, 42 år, fra Oslo,

  • Truls Audun Ørpen, Oberstløytnant, 46 år, fra Oslo,

  • Bjørn Yngvar Haug, Kaptein, 40 år, fra Ullensaker,

  • Siw Robertsen, Kaptein, 45 år, fra Oslo og

  • Steinar Utne, Kaptein (midlertidig), 35 år, fra Oslo.