— Vi har godtatt et tilbud fra regjeringen og rådfører oss nå med andre Jat-ledere med mål om å komme til enighet før vi beslutter om vi skal avslutte opprøret i dag. Vi krever også at regjeringen gir erstatning til etterlatte av dem som ble drept i opptøyene, sier Yashpal Malik, som leder en rekke organisasjoner som representerer Jat-kasten i delstaten Haryana.

Detaljene i myndighetenes tilbud er ikke kjent, men ifølge avisen Hindustan Times ligger det an til at Jat-kasten vil få gjennomslag for sitt krav om å bli innlemmet i landets kvoteordning for laverestående kaster.

Kastens medlemmer krever å få bli kvotert inn i offentlige stillinger og utdanningssystemet for å kunne løftes ut av fattigdom. I motsetning til lavere kaster, er Jat-kasten bedre stilt og står derfor utenfor det eksisterende kvotesystemet.

Det hele begynte som demonstrasjoner i Haryana i forrige uke. Fredag utartet det seg til opptøyer. Veier ble sperret, det ble satt fyr på hus og jernbanestasjoner, og butikker ble plyndret. 850 togavganger måtte innstilles, 500 fabrikker måtte stenge dørene og ifølge myndighetene ble den lokale handelsstanden påført et tap på 25 milliarder kroner. 19 mennesker ble drept og rundt 200 såret i sammenstøt i løpet av helgen.

Ytterligere tilspisset ble det da medlemmer av Jat-kasten klarte å blokkere deler av vannforsyningen fra Haryana til hovedstaden New Delhi. Myndighetene innførte portforbud flere områder og mandag greide soldater å gjenopprette vannforsyningen. (©NTB)