– Hans Majestet Kongen er sykmeldt til og med 4. oktober. Kongens tilstand har blitt forbedret utover dagen. Kongen blir på Rikshospitalet til over helgen, opplyser Kongehuset på sine nettsider.

Kronprinsen tok over de faste postene etter at kong Harald ble innlagt på Rikshospitalet på grunn av tung pust tidlig fredag. Covid-19 er utelukket.

Da dronning Sonja fredag ettermiddag ankom Maihaugen på Lillehammer der hennes barndomshjem i Oslo nå er ferdigstilt, ble hun spurt om kongens helsetilstand.

– Kongen selv er fornøyd og hans lege er fornøyd. Han skal ta noen prøver, men han kommer snart på bena, sa dronningen.

Før turen til Lillehammer, ble dronningen sett bak rattet, kjørende fra sykehuset i 10.45-tiden, trolig etter å ha besøkt kongen.

Kongen skulle etter planen foreta den høytidelige åpningen av det 165. storting fredag 2. oktober. Slottet opplyser at kronprins Haakon nå vil foreta den høytidelige åpningen, og at dronning Sonja også vil være til stede.

Tung pust

– Kongen ble i dag tidlig innlagt på Rikshospitalet. Årsaken var tung pust. Kongen er nå til utredning. Covid-19 er allerede utelukket, opplyste Slottet fredag formiddag.

Innleggelsen var ikke planlagt ettersom kongen fram til fredag morgen sto oppført med oppgaver i kalenderen, men disse ble snart overført til kronprins Haakon. Kronprinsregenten hadde først den faste audiensen med statsminister Erna Solberg (H).

– Kronprinsen ledet også statsråd, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet til NTB.

Kongen, som ble 83 år i februar, ble sykmeldt i forbindelse med innleggelsen.

Mens dronningen var på Lillehammer, ankom kronprinsen Rikshospitalet i 16-tiden fredag, melder TV 2. Kort tid etter kom også prinsesse Märtha Louise til sykehuset.

På kongeskipet

Statsministeren var raskt ute med å hilse så snart sykmeldingen var kjent.

– Jeg ønsker kongen god bedring, uttalte Solberg til NTB.

Senest torsdag ettermiddag var kongen til stede under markeringen av sesongslutten for kongeskipet i Oslo, sammen med dronningen og kronprinsen.

Tidligere i måneden har han hatt besøk på Slottet av barn fra Blå Kors Barnas Stasjon for å snakke om hvordan de har hatt det i koronatiden.

Kongeparet var også gjester da barnebarnet prins Sverre Magnus ble konfirmert i Asker kirke lørdag 5. september.

Sykmeldt i januar

Til tross for alderen, er kongen i jobb og på reise i inn- og utland ennå, uten å ha spesielt mange sykmeldinger de senere årene.

Kongen har ikke fastlege, men han har en lege han benytter fast, og vedkommende holder til på Rikshospitalet. Det var også der monarken var innlagt sist han var sykmeldt, i januar. Han ble innlagt onsdag 8. januar etter å ha opplevd svimmelhet. Det ble ikke funnet alvorlig sykdom, men han ble sykmeldt i to uker.

I tillegg var kong Harald sykmeldt noen dager like før jul i fjor, på grunn av en virusinfeksjon. Da var det to år siden forrige sykmelding for ham.

Arbeidsfordeling

Kronprins Haakon fungerer som regent og midlertidig statsoverhode når kongen er sykmeldt.

I et intervju med NTB gjort tidligere i september kommenterte kronprins Haakon, nå 47 år, hvordan arbeidsfordelingen i kongefamilien generelt har fungert i koronatiden. De fleste offisielle oppgavene faller på ham og kong Harald.

– Fram til nå synes jeg at vi har klart å jobbe ganske fint sammen. Jeg tenker litt som at det er et team, og at vi fordeler arbeidsoppgavene litt sånn fortløpende oss imellom for å få best mulig resultat. Det tenker jeg vi skal fortsette å gjøre i årene framover også, sa kronprins Haakon til NTB om arbeidsdynamikken i familien.