KONGO: — Nå har vi det stille og rolig. Vi avventer situasjonen,sier kommunikasjonsleder Marit Toppe Berg i Join good forces.

Organisasjonen er i Goma for å blantannet delta ved åpningen av Kyeshero Hospital, som er et spesialsykehus foroverlevende etter krigsvoldtekter. Sikkerhetssituasjonen i byen har de sistedagene blitt verre, og lørdag kom det meldinger om at geriljagruppen M23 rykketfram slik at fronten nå befinner seg like utenfor byen.

Marit Toppe Berg er trygg på hotellet i Kongo.

— Det er stille her vi er. Vi er i trygghet,forteller hun til Fædrelandsvennen.

Sørlendinger

Berg bor til daglig i Kristiansand, mens daglig leder Oddvar Espegren er fra Høvåg og administrerendeleder fra Tore Gullaksen Brekkestø. De tre er nå på et hotell som ligger nær grensen til Rwanda.

Nordfor byen er det en FN-leir, og det er forventet at flyktningene herfra vilnærme seg byen i løpet av det neste døgnet på grunn av geriljagruppen.

— Hotellet er trent på denne situasjonen, de harflinke folk som kan hjelpe oss å komme unna. Vi ser grenseposten fra hotelletog kan gå dit om vi må, sier Berg videre.

Hjem søndag

Det norske utenriksdepartement (UD) bevilget 54 millioner kroner til JOIN til bygging av sykehuset. Sykehuset har plass til 300 senger. Foto: Marit Toppe Berg

Det er også mye FN-personell på hotellet, og sikkerheten varårsaken til at de sju nordmennene i utgangspunktet valgte å bo der. Samtlige nordmenn har det bra.— Programmet vårt var etter planen ferdig imorgen. Jeg regner med at vi drar til flyplassen da, om vi ikke får beskjed omannet i løpet av kvelden eller natta, fortsetter hun.

Den internasjonale flyplassen ligger rundt tre timer unna,men veien dit er trygg. Også deler av Goma skal være uberørt av urolighetene,fordi vanlige folk får lite informasjon.

Ikke sett kampene

— Vi har ikke sett noe til kampene, men kjørtegjennom sentrum like etter at urolighetene la seg. Byen var da preget av det,og det var soldater over alt, kommenterer Berg.

— Det finnes ikke tall på hvor mange som er drept, men det er mange rykter som går og mye usikkerhet og det er ingen tvil om at det er store tap der nede. Først og fremst gerilja og hærsiden, men vi vet også at det er flyktninger som også har lidd, sier hun til NRK.