PORT-AU-PRINCE/OSLO: Midtveit arbeider for hjelpeorganisasjonen Prosjekt Haiti, som forsøker å skape en bedre framtid for haitiske barn. Onsdag var hun på vei til nabolandet Den dominikanske republikk, lettere skadd, utslitt og uten å ha spist på 30 timer.

Da katastrofeskjelvet rammet Haiti tirsdag, drev hun og en kollega undervisning. Sammen med barna fikk de kastet seg ut, men på veien fikk Midtveit en jerndør i hodet. Men påkjenningene til tross understreker hun at hun har det bedre enn de fleste i Haiti.

Uvirkelig

– Det var helt uvirkelig. Betongbiter lå overalt, og støvet drev gjennom lufta. Vi gikk i 15 timer og bare ventet på nye etterskjelv. Jeg må få sydd sårene i hodet, fortalte Åse Midtveit fra bilen som skulle bringe henne til Den dominikanske republikk.

– Fire millioner mennesker i Haiti står nå på fullstendig bar bakke. Verst rammet er folk i slumområdet Cité Soleil («Solbyen») i Port-au-Prince, som har rundt 400.000 innbyggere og dermed en befolkning ikke mye mindre enn Oslos, sa Midtveit videre.

– Alle bygninger som fortsatt står i Port-au-Prince, er utrygge. Nødhjelp er på vei fra Den dominikanske republikk, men det blir en stor utfordring rett og slett å få dem fram gjennom ødeleggelsene til de som trenger hjelpen, fortsatte hun.

Ambulanser

– En håndfull ambulanser var i arbeid etter jordskjelvet, men ellers så vi ikke noe til organisert hjelpevirksomhet. Spørsmålet er hvordan maten og medisinene som vi vet er sendt fra Den dominikanske republikk, skal nå ut til jordskjelvofrene, sa Åse Midtveit onsdag.

Skolen der hun drev undervisning, kalles Petit Troll – «Lille Troll» og har 91 elever i alderen fra 4 til 14 år. Den sysselsetter 13 lokalt ansatte, blant dem seks lærere og to assistenter, heter det på Prosjekt Haitis hjemmesider.

Analfabetisme og en generell mangel på utdanning regnes blant hovedårsakene til at Haiti er så fattig. Skolegang av noen varighet og kvalitet var lenge forbeholdt en fåtallig elite, fastslår det amerikanske nettstedet Countrystudies.