MAIMANA: De to norske soldatene var på vei til en skytebane cirka 7-8 kilometer nord for den norske leiren i Maimana da bomben gikk av klokken 19.07 afghansk tid, 17.37 norsk tid.

To kolleger som fulgte dem i et kjøretøy like bak, fikk den sårede ut av bilen og fraktet ham tilbake til leiren. Vedkommende er hardt skadd, men tilstanden er stabil, opplyser Forsvaret.

Den såredet blir tatt hånd om av et kirurgisk team bestående av tysk og norsk personell. De to soldatene som satt i den bakerste bilen, kom ikke fysisk til skade.

Både den drepte og den skadde soldaten tilhører stabiliseringsstyrken, det såkalte PRT-teamet, i Maimana.

Tredje drepte

Det er den tredje norske soldaten som er blitt drept i Afghanistan.

I 2004 ble soldaten Tommy Rødningsby drept og en annen nordmann skadd da kolonnen deres ble angrepet med raketter i Kabul. 23. juli 2007 ble den norske spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen drept da han var på patrulje sør for Kabul.

Da Forsvaret sendte ut pressemeldingen om veibombeangrepet torsdag kveld hadde de ikke lykkes med å varsle den dreptes familie.

Pårørende til soldater i Afghanistan kan kontakte Forsvaret på telefonnummer 81573520. Tøffe forhold

Det er tøffe forhold for de norske styrkene i Nord-Afghanistan. Norske soldater har vært involvert i harde kamper i Ghowrmach-distriktet tidligere denne uken, og de norske soldatene har beskrevet en krigssituasjon.

Den tilspissede situasjonen i Nord-Afghanistan har bidratt til at regjeringen har vedtatt at stabiliseringsstyrken i Maimana i Faryab-provinsen skal styrkes med to-tre helikoptre og en infanterienhet på om lag 100 mann.

Fra mars neste år vil det være rundt 700 norske soldater i Afghanistan, men antallet vil bli redusert til litt i overkant av 500 etter første halvår 2008. — Vi vil styrke vår tilstedeværelse, spesielt i Faryab-provinsen. Det er helt nødvendig å øke tilstedeværelsen militært i det området for å skape sikkerhet, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) etter at hun tirsdag morgen hadde orientert Stortingets utvidede utenrikskomité om opptrappingsvedtaket.