Væpnet politi skjøt 27 år gamle Menezes sju ganger da han skulle gå om bord i et undergrunnstog på T-banestasjonen Stockwell 22. juli 2005. Politiet hadde da feilaktig identifisert ham som en av fire menn som hadde prøvd å gjennomføre et terrorangrep på kollektivsystemet i London dagen før.Politiet ble torsdag kjent skyldig i brudd på helse— og sikkerhetslover etter drapet på Jean Charles de Menezes. Politiet satte allmennheten unødig i fare da de jaget mannen de trodde var en selvmordsbomber, gjennom London, heter det i kjennelsen fra domstolen Old Baily.

Politiet er idømt en bot på 175.000 pund (i underkant av 2 millioner kroner) og må også betale saksomkostninger på 385.000 pund (om lag 4,4 millioner kroner).

Det omdiskuterte rettsoppgjøret etter drapet på brasilianeren har skapt stor debatt i Storbritannia. Påtalemyndigheten vedtok nemlig at ingen individuell politibetjent kunne straffeforfølges for Menezes' død.

I stedet ble det bestemt at London-politiet skulle settes på tiltalebenken for ikke å ha klart å beskytte allmennheten mot faren en antatt selvmordsbomber på rømmen utgjorde, skriver BBC. (©NTB)